Reditelj „Južnog vetra“ otkriva kako sa holivudskim i ruskim glumcima planira da - osvoji svet

© Foto : Nemanja Miščević/promo„Južni vetar 2: Ubrzanje“ svetsku premijeru imaće 19. jula na Pulskom filmskom festivalu
„Južni vetar 2: Ubrzanje“ svetsku premijeru imaće 19. jula na Pulskom filmskom festivalu  - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
Pratite nas
Kada smo krenuli s projektom „Južni vetar“ nismo verovali da će biti toliko uspešan i da ćemo stvoriti neobičnu franšizu gde se film kombinuje s televizijom. Planiramo da u nastavku serije u podeli imamo dva holivudska glumca i dve zvezde iz Rusije i da od „Južnog vetra“ napravimo seriju svetskog kalibra, kaže za Sputnjik Miloš Avramović.
Drugi deo filma „Južni vetar“, koji nosi naziv „Južni vetar – Ubrzanje“, biće premijerno prikazan 2. novembra u beogradskoj „Kombank dvorani“, dok od 4. novembra ulazi u redovnu bioskopsku projekciju širom Srbije i Crne Gore, a u regionu 11. novembra.
„Ubrzanje“ prati karijeru Petra Maraša koga tumači Miloš Biković. Maraš je glave mafije iz beogradskog podzemlja, koji u nastavku priče biva prinuđen da se ponovo vrati na ulicu i okrvavi ruke kada njegov rođeni brat upadne u nevolju.
© Foto : Nemanja MiščevićMiloš Biković u ulozi Petra Maraša
Miloš Biković u ulozi Petra Maraša - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Miloš Biković u ulozi Petra Maraša

Ka vrhu piramide podzemlja

„Mi pratimo sitnog, ali dobrog kradljivca automobila ka vrhu piramide podzemlja. Međutim, kada je čovek na vrhu, on je sve više sam, a problemi su veći i teži. Da li će naši junaci opstati i kojim sredstvima će se služiti – to ćemo videti u nastavcima ovog filmskog i TV serijala“, kaže za Sputnjik reditelj „Južnog vetra“, Miloš Avramović.
Od ubrzanja dinamike scena, do ubrzanja ka vrhu ili dnu na putu kojim su krenuli glavni junaci, naslov filma sugeriše nam da je pred publikom dramaturški i produkciono kompleksniji i neizvesniji film.
„Biće bržih i efektnijih scena – to je sigurno. Međutim, naslov se odnosi i na ubrzanje u odnosima, na živote svih junaka gde je veći nivo odgovornosti, straha, uloga. Što junaci više srljaju u svetu kriminala, to su opasnosti sve veće“, otkriva reditelj.
© Foto : Nemanja MiščevićJužni vetar 2 - Ubrzanje
Južni vetar 2 - Ubrzanje - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Avramović objašnjava da je to razvojni put mnogih antologijskih kriminalističkih filmova.
„U filmu ’Lice sa ožiljkom’ imate jednog marginalca, izbeglicu s Kube koji stiže na vrh, gde ga očekuje, međutim, neminovan pad“.

Saga o Petru Marašu

Fenomen „Južni vetar“ u svom prvom delu iz 2018. godine uzdigao se na nivo blokbastera, koji je srušio sve rekorde kao najgledaniji igrani film za prethodne dve decenije na Balkanu i u svim državama nekadašnje Jugoslavije. Kako se kasnije razvio u TV seriju, postao je najgledanija TV serija sezone 2019/2020 u čitavom regionu.
„Mi smo u deset godina pokušavali da obezbedimo finansije za ovaj film, razvijali smo sve moguće varijante priče, pisali pikvele, sikvele... Znali smo sve o likovima i zato imamo plan da stvorimo ’Južni vetar’ sagu koja se sastoji od filmske i TV trilogije gde bismo završili priču o Petru Marašu i njegovoj ekipi“, navodi reditelj.

Muzika sa beogradskog asfalta

Kompozitor muzike je Aleksandar Ranđelović koji je još jednom uložio poseban napor u komponovanje muzike za film, a koja je od početka bila poseban fokus i izuzetno bitan deo „Južnog vetra“.
Publiku očekuje i nova pesma Slobodana Veljkovića Coby-ja koji je za nastavak filma ostvario saradnju u novoj numeri sa bugarskim autorom Kriskom.
„Želeo sam da film odiše muzikom koju u dva sata ujutru možete čuti da trešti iz kola u predgrađu. To je muzika ulice, klubova, života koji nije ušuškan već oslikava Beograd kakav znamo“, kaže reditelj i ističe da je saradnja na saundtreku za „Južni vetar“ prerastao u pokret.
„Mi smo na projektu pružili i priliku mlađim umetnicima da snime pesme, da se za njih čuje i tako pokušali da im pomognemo“, naglašava Avramović.

Pravim filmove za publiku

Film je premijeru imao na filmskom festivalu u Puli gde je osvojio srca publike, a reditelj kaže da su u publici bili, ne samo ljudi iz Hrvatske već i iz Srbije, Nemačke, Niša.
„Prirodno je da dobri i kvalitetni projekti na ovom govornom području budu popularni, dostupni i gledani jer se tako, u kinematografskom smislu, razvija ceo region. Nema razloga da budemo svedeni na svoje granice, već da širimo saradnju i pravimo filmove koji će gledati širom regiona, Evrope, pa i sveta. To je, po mom mišljenju, budućnost za sve nas koji smo se orijentisali da pravimo repertoarske filmove, a ja sam odlučio da pravim filmove za publiku“.
© Foto : Nemanja MiščevićPredrag Miki Manojlović u ulozi Cara
Predrag Miki Manojlović u ulozi Cara - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pored već dobro poznate glumačke ekipe predvođene Milošem Bikovićem, Miodragom Radonjićem, Jovanom Stojiljković, Predragom Mikijem Manojlovićem i Aleksandrom Berčekom, u „Ubrzanju“ je tu i Luka Grbić koji tumači lik brata Petra Maraša, baš kao i mlada britanska zvezda Anastasia Everal. Međunarodnu postavku dopunjavaju i glumci iz Bugarske Marijan Valev i Zahari Baharov.
© Foto : Nemanja MiščevićJužni vetar 2 - Ubrzanje
Južni vetar 2 - Ubrzanje - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Film je snimljen na lokacijama u okolini Knjaževca, Beogradu i hrvatskom gradu Kastva, a pored srpskih filmskih radnika, ekipu na snimanju filma činili su filmski profesionalci iz Severne Makedonije, Slovenije i Hrvatske.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala