- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin na G20: Temperatura u Rusiji raste brže od svetskog proseka

© Sputnik / Evgeniй Paulin / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin na samitu G20
Vladimir Putin na samitu G20 - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
Pratite nas
Rusija, prema ocenama eksperata, jedan je od lidera globalne dekarbonizacije, izjavio je ruski lider Vladimir Putin na samitu G20 koji se održava u Rimu. Predsednik Rusije učestvuje na ovom događaju putem video-linka.
Smanjenje emisije štetnih gasova nije dovoljno, treba povećati njihovu apsorpciju, smatra Putin i dodaje da u ovoj oblasti Rusija ima veliki potencijal.
Ruski predsednik je naglasio da je pitanje klimatskih promena od velikog značaja: Rusija na sebi oseća posledice globalnog zagrevanja.
„Želeo bih da napomenem da prosečna godišnja temperatura u Rusiji raste 2,5 brže od svetskog proseka. Za 10 godina ona je porasla za više od pola stepena“, rekao je on, dodajući da se Arktik još brže zagreva.
„Suočavamo se sa dezertifikacijom i erozijom tla. Posebno nas brine topljenje večnog leda koji se u značajnom obimu nalazi na našoj teritoriji“, podvukao je Putin.
Šef države je objasnio da ruska strana aktivno učestvuje u međunarodnim naporima za očuvanje klime. Između ostalog, realizuje sve obaveze iz okvirne konvencije UN o klimatskim promenama i Pariskog sporazuma, dosledno realizuje politiku smanjenja emisije štetnih gasova, preduzima korake za povećanje energetske efikasnosti ekonomije, modernizuje elektroenergetiku i smanjuje emisiju pratećih štetnih gasova tokom proizvodnje nafte.
Danas je drugi dan samita G20. Glavna tema razgovora lidera 20 najrazvijenijih država sveta su klimatske promene.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
RUSIJA
Putin na samitu G20: Rusija normalizovala svoju ekonomsku politiku, svetu preti visoka inflacija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala