- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Produbljuje se spor Britanije i Francuske, moguća i tužba protiv Pariza

© AP Photo / Michel EulerBritanski ribarski brod zadržan u francuskoj luci
Britanski ribarski brod zadržan u francuskoj luci - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
Pratite nas
Britanski premijer Boris Džonson u subotu se požalio predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen na, kako je ocenio, potpuno neopravdane francuske pretnje zbog licenci za ribarenje. Iz Londona stižu nagoveštaji i moguće tužbe protiv Pariza.
Novi rast napetosti dogodio se uoči planiranog sastanka Džonsona i francuskog predsednika Emanuela Makrona u nedelju na marginama samita G20 u Rimu i dan nakon što je London pozvao na razgovor francusku ambasadorku Ketrin Kolon.
Britanija i Francuska spore se o ribarstvu u britanskim teritorijalnim vodama nakon Bregzita.
Prema sporazumu o Bregzitu, koji je stupio na snagu 1. januara, pristup država EU britanskim vodama regulisan je kroz izdavanje dozvola za ribarenje. Evropski ribari mogu da nastave da love u britanskim vodama ako mogu da dokažu da su to činili i ranije. Ali, za to im je potrebna dozvola Londona, pri čemu je nastao spor između dve države.
Pariz je zapretio Londonu strožim zdravstvenim i bezbednosnim proverama kamiona koji stižu s britanske teritorije, kao i zabranom iskrcavanja ulova britanskih ribara u francuskim lukama od utorka ako Britanci do tada ne izdaju više dozvola za francuske ribare.
Tokom sastanka s predsednicom EK u subotu Džonson je izrazio zabrinutost „retorikom francuske vlade“ o toj zapaljivoj temi između Londona i Pariza.
„Francuske pretnje potpuno su neopravdane i nisu u skladu s trgovinskim sporazumom Britanija i EU, niti sa međunarodnim zakonima“, rekao je Džonson.
Britanski ministar za Bregzit Dejvid Frost u petak je kazao da vlada aktivno razmatra pokretanje sudskog procesa protiv Francuske po sporazum o Bregzitu, preneo je „Jutarnji list“.
„Ako neko od naših partnera odluči da prekrši sporazum, onda ćemo nastaviti s tim“, dodao je Džonson u subotu.
Jedan od razloga za to nalazi se u rečima francuskog premijera Žana Kasteksa, čije je privatno pismo Ursuli fon der Lajen procurilo u medije. On je zatražio da Brisel u ovom sporu „pokaže da je veća šteta izaći iz EU nego u njemu ostati“.
Britanija je objavila da je dosad izdala 1.673 dozvole za ribarenje u 12 nautičkih milja od svoje obale, a njih 763 je otišlo francuskim plovilima, objavio je Rojters. Portparol francuske vlade rekao je kako je Francuska dobila upola manji broj dozvola od očekivanog.
Fon der Lajen je u subotu kratko na Tviteru objavila da Komisija intenzivno traga za rešenjima.
Ribarski brod - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
SVET
Eskalacija spora Francuske i Britanije: Zaplenjen brod, izdato upozorenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala