- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Pesmom protiv NATO projektila: Slavni Teodorakis je pevao za Srbiju, sad Krf i Srbija pevaju za njega

CC BY-SA 3.0 / Guy Wagner / Mikis Teodorakis

Mikis Teodorakis - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
Pratite nas
Mikis Teodorakis je 1999. pevao za Srbiju, gađao je NATO projektile najjačim svojim oružjem – pesmom, a mi sada, povodom njegove nedavne smrti, pevamo za njega u Srbiji. Verujemo da će na našim koncertima publika uživati u Teodorakisovim pesmama, kaže za Sputnjik direktor hora opštine Krf, Spiros Sueref
Simfonijski orkestar Mikisa Teodorakisa uz pratnju hora gradske opštine Krf i solista iz Atine, održaće tri koncerta u Srbiji, u čast osvedočenog prijatelja srpskog naroda, čuvenog kompozitora Mikisa Teodorakisa koji nas je nedavno napustio.
U organizaciji društva grčko-srpskog prijateljstva i pravoslavnog časopisa „Svetosavsko zvonce“ grčki umetnici će najpoznatija dela iz Teodorakisovog bogatog opusa predstaviti srpskoj publici 12. novembra u Staroj Pazovi, 13. novembra u Hramu Svetog Save u Beogradu i 14. novembra na tvrđavi Golubac.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuMikis Teodorakis
Mikis Teodorakis - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Mikis Teodorakis

Muzikom protiv NATO bombardovanja

Željko Popović, predsednik društva grčko-srpskog prijateljstva, koji je i inicijator ovih koncerata, podseća za Sputnjik na legendarni Teodorakisov nastup iz 1999. godine koji je održan kao podrška Srbima tokom NATO agresije.

„Mikis Teodorakis bio je prepoznatljiv po svom revolucionarnom stavu - sam protiv svih, pravdom protiv nepravde. On je protiv NATO-a ustao uperivši u njega svoje najjače oružje, a to je pesma. Podigao je toliki narod u Grčkoj. To je najveće okupljanje u Atini u skorijoj istoriji. Oko milion i po ljudi je bilo na tom događaju. Tim snimkom će i početi koncerti u Srbiji“, kaže Popović.

Krf pobratimljen sa Beogradom

Spiros Sueref, koji rukovodi horom osnovanim 1981. u gradu Krfu, ističe za Sputnjik da je broj gostiju ograničen zbog pandemije virusa korona, ali ne krije radost što će nastupati u čast jednog od najvećih Grka.
„Učestvovali smo na čuvenom koncertu koji je okupio 1.000 horova na stadionu Panatinaikos kod Atine. Tamo smo izvodili Teodorakisove pesme. Bilo je veličanstveno i dirljivo: on je ustao iz invalidskih kolica, prišao nam, zagrlio nas i… plakao sa nama. To nikada nećemo zaboraviti“, priseća se naš sagovornik i dodaje:
„Dolazimo na poziv predsednika opštine Stara Pazova Đorđa Radinovića i direktorke Golubačke tvrđave Iskre Maksimović. Beograd je, naravno, bio nezaobilazan. U kripti Hrama Svetog Save ćemo pevati samo duhovne pesme. Krf je pobratimljen sa Beogradom. Kao što znate, nas vezuje i Mauzolej koji imamo na ostrvu Vidu iz Prvog svetskog rata“, objašnjava Sueref dodajući da ansambl uvežbava i dve pesme na srpskom – „Tamo daleko“ i „Ovo je Srbija“.

Teodorakis je do poslednjeg dana stvarao pesmu

Na najavljenim koncertima, hor opštine Krf će nastupiti uz pratnju simfonijskog orkestra Mikisa Teodorakisa kojim diriguje mladi dirigent Ilijas Gogidis.
Gogidis, jedan od poslednjih učenika čuvenog kompozitora „Grka Zorbe“, prisetio se u razgovoru za Sputnjik susreta sa svojim učiteljem.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuDirigent simfonijskog orkestra Mikisa Teodorakisa Ilijas Gogidis, predsednik društva grčko – srpskog prijateljstva Željko Popović i direktor hora opštine Krf, Spiros Sueref ispred Srpske kuće u gradu Krfu
Dirigent simfonijskog orkestra Mikisa Teodorakisa Ilijas Gogidis, predsednik društva grčko – srpskog prijateljstva Željko Popović i direktor hora opštine Krf, Spiros Sueref ispred Srpske kuće u gradu Krfu - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Dirigent simfonijskog orkestra Mikisa Teodorakisa Ilijas Gogidis, predsednik društva grčko – srpskog prijateljstva Željko Popović i direktor hora opštine Krf, Spiros Sueref ispred Srpske kuće u gradu Krfu
„Mikis nam mnogo nedostaje, ali njegov odlazak je u nama pokrenuo iskru koja će nam pokazati put za sadašnjost i budućnost. Upoznao sam ga kada sam imao 16 godina. U periodu kada je već bio nepokretan, držao mi je predavanja iz kreveta. On je bio jedno veliko dete. Ležao je sa slušalicama u ušima i držao tablet. Voleo je da mu sviram klavir. Do samog kraja volja za životom je izbijala iz njega, do poslednjeg dana je stvarao muziku i pisao pesme“, ističe mladi dirigent i objašnjava kako je došlo do formiranja njegovog orkestra:
„Teodorakis je imao primedbu što ne postoji nijedan orkestar koji izvodi njegove pesme u simfonijskom sastavu, a ja sam tražio od njega da napravimo jedan simfonijski orkestar za grčku muziku. Naše želje su se ujedinile i stvorili smo – Simfonijski orkestar Mikisa Teodorakisa“.
Mikis Teodorakis - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
REGION
Budite hrabri: Nacionalni heroj Grčke koji je digao glas protiv agresije na Srbiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala