- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moja Rusija: Kronštat, kolevka ruske mornarice /video/

© Sputnik / Alexander Galperin / Uđi u bazu fotografijaZriteli vo vremя Glavnogo voenno-morskogo parada v čestь Dnя VMF v Kronštadte
Zriteli vo vremя Glavnogo voenno-morskogo parada v čestь Dnя VMF v Kronštadte - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
Pratite nas
Kronštat je grad-ostrvo, kolevka ruske Ratne mornarice i jedna od baza Baltičke flote. Sve do 1996. godine to je bio zatvoren grad, u koji nije mogao svako da uđe.
To je grad slavne istorije i vojničke slave. Nalazi se na ostrvu Kotlin u istočnom delu Finskog zaliva, na oko 50 kilometara od gradskog jezgra Sankt Peterburga.
Istorija Kronštata usko je povezana sa moreplovstvom, iz njegove luke je isplovio prvi ruski parobrod, prvi ledolomac na svetu i prvi ruski moreplovac koji je oplovio svet — Ivan Kruzenštern. Ovde su se razvijala i testirala nova oružja i obavljali vojni, naučni i medicinski eksperimenti.
U sovjetsko vreme su se ovde nalazile vojne fabrike i strateški važni objekti. Grad se mogao posetiti samo uz specijalne dozvole, koje su se teško dobijale.
© Sputnik / Olivera IkodinovićBrodovi Baltičke flote u Kronštatu
Kronštat - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
Brodovi Baltičke flote u Kronštatu
Većinu stanovništva činili su mornari i vojnici, kao i njihove porodice. Oni su se ovde i školovali i službovali. Ostrvo je imalo razvijenu infrastrukturu i sve što je potrebno za život, čak i svoju prehrambenu industriju.
Danas je to grad od oko 45 hiljada stanovnika — pitom, miran i tih. Ovde kao da nema gradske haotičnosti i užurbanosti, niti velikih saobraćajnih gužvi. Do pre nekoliko godina ovde čak nije bilo nijednog semafora.
Kronštat je osnovao Petar Veliki, pošto je 1703. godine od Šveđana osvojio ostrvo i podigao utvrđenje sa dokovima koje je trebalo da štiti s mora novu prestonicu Ruskog carstva — Sankt Peterburg.
© Sputnik / Olivera IkodinovićKronštat
Kronštat - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
Kronštat
Ostrvo nije veliko — oko 15 kvadratnih kilometara, ali od prvog dana svog postojanja Kronštat je postao neosvojiva tvrđava. Kao baza Baltičke flote, grad je složenim sistemom kanala i utvrđenja zatvarao sve morske prilaze kopnu.
Srce grada je Jakorni trg, na kome se uzdiže i jedan od najvećih hramova u Rusiji, glavni hram ruske Ratne mornarice, poznat kao Pomorska crkva Svetog Nikole Čudotvorca, zaštitnika svih pomoraca. Izgrađena je u neovizantijskom stilu, po uzoru na Aja Sofiju u Istanbulu, pa je nazivaju i „kronštatska Sofija“…
© Sputnik / Olivera IkodinovićPomorska crkva Svetog Nikole Čudotvorca
Kronštat - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
Pomorska crkva Svetog Nikole Čudotvorca
Sa više od 300 kulturno-istorijskih spomenika, Kronštat je uvršten na listu Svetske baštine Uneska.
U novoj epizodi „Moje Rusije“ saznajte kakve još lepote skriva ovaj grad i legendu zašto se kotao našao na grbu ovog grada.
Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.
Sve emisije „Moja Rusija“ možete pogledati OVDE.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala