- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Laptop na njivi uz motiku i traktor: Ministar o novom digitalnom sistemu za poljoprivrednike

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaProlećna setva u Krasnodarskom kraju
Prolećna setva u Krasnodarskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
Pratite nas
Vlada Srbije usvojila je izmene Zakona o poljoprivredi, koje predviđaju uvođenje novog elektronskog sistema u poljoprivredi i brzu isplatu Ipard podsticaja. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručuje da će svim poljoprivrednim proizvođačima biti omogućen pristup subvencijama.
Nedimović je ukazao da, međutim, to neće biti preko noći i da sledi period od godinu dana implementacije čitavog sistema.
„Danas skoro svi imaju pametne telefone, preko lokalnih samouprava organizovaćemo edukacije, obučiti lokalne službenike“, rekao je Nedimović za RTS.
Nedimović je dodao da će tako čak i u mesnim kancelarijama ljudi moći da podnesu svoje zahteve elektronskim putem, dodajući da će im poljoprivredne stručne službe biti na raspolaganju.
„Ovo je 21. vek, prelazimo da radimo bez papira, imamo godinu dana za implementaciju, krenućemo preko nekih projekata Svetske banke, imaćemo pilot projekat za elektronske prijave, a od 1. januara 2023. da krenemo u punu implementaciju svega, gde god je moguće, gde se isplaćuje po grlu, hektaru“, kazao je ministar poljoprivrede.

Ipard 3

Govoreći o Ipard podsticajima, Nedimović je rekao da se radi na tome da se ubrzaju isplate i da svako ko dobije rešenje može odmah da dobije 50 odsto novca i preostalih 50 odsto po realizaciji investicija, a ne da se kao do sada dobija cela suma po kad se završi investicija.
„Želimo da ubrzamo priču i da pomognemo poljoprivrednicima da što više kroz Ipard akumuliraju sredstava“, istakao je Nedimović.
Najavio je i skoro usvajanje Iparda 3.
„Izdali smo blizu 80 miliona evra rešenja iz Iparda, imao još toliko na raspolaganju, zadnja tri konkursa koja su završena ili su u toku nose najviše para, skoro 70 ili 80 miliona evra. Idemo i korak dalje, pregovaramo o Ipardu 3 — biće usvojen u decembru ove godine“, rekao je Nedimović.
On je napomenuo da je to poput Iparda 2 i da podrazumeva pare za mehanizaciju, objekte, farme, sisteme za navodnjavanje, voćnjake, ruralni turizam, poljoprivrednu infrastrukturu, puteve, atarske puteve.
„Pričamo o redu veličine oko 300 miliona evra za Ipard 3, od juna kreće implementacija“, kazao je ministar poljoprivrede.

Za subvencije će se konkurisati elektronski

Nedimović je istakao da je danas digitalizacija u poljoprivredi neophodna i podsetio da je prošle godine za mesec dana implementiran sistem elektronske pijace.
„Postoji robot za mužu, svi moraju da koriste pametne telefone, želimo da odemo ispred svog vremena, ovo nemate u EU, oni imaju jedan deo, a srpska IT priča je priča ispred svih“, ocenio je Nedimović.
On je napomenuo da svako ko želi da angažuje radnika u voćnjaku ili plasteniku to može da učini putem telefona, a na isti način može da reši sve oko poreza i doprinosa.
„To smo prvi uradili — spojili IT i agrar“, naglasio je Nedimović.

Setva i đubrivo

Prema njegovim rečima, istina je da je mineralno đubrivo drastično poskupelo i da su cene poljoprivrednih proizvoda doživele drastičan skok.
Nedimović je istakao da je država našla mehanizam da pomogne setvu i da su produženi kratkoročni krediti za repromaterijal, po kamatnoj stopi od 1 ili 3 posto, a grejs period može biti 12 meseci.
„Ranije poljoprivrednici uzmu seme, đubrivo pa plate otkupljivaču kad bude žetva, a ovo platiš 1 ili 3 odsto subvencionisani kredit, što je 3 ili 10 puta jeftinije“, objasnio je Nedimović.
Po pitanju nabavke azotnog đubriva, Nedimović je rekao da Srbija pokušava da nađe rešenja zajedno sa ruskim partnerima koji proizvode ureu.
Kuća na selu - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
EKONOMIJA
Izmene Zakona o poljoprivredi u Srbiji, uvodi se elektronski portal za gazdinstva
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala