- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Da li ste se ikada zapitali kako se gasi vulkan

© AP Photo / Davide Anastasi/LaPresseErupcija Etne
Erupcija Etne - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Poslednjih nekoliko sedmica vulkan Kumbre Vjeha na Kanarskim ostvrima okupirao je pažnju svetske javnosti. Zaključno s 24. oktobrom, vulkan je ušao u 34. dan aktivnog izbacivanja lave.
Iako Kumbre Vjeha ujedno izaziva i divljenje i strah, zemlja u kojoj su vulkani svakodnevnica svakako jeste Island, koji broji desetine manjih ili većih aktivnih vulkana.
Novinari španskog lista Pais, poučeni pričom o vulkanu na Kanarskim ostrvima, razgovarali su s islandskim vulkanolozima, a sve sa jednim ciljem – da otkriju na koji način se gasi vulkan.
„Vulkan nikada ne prestaje u potpunosti s aktivnostima, on samo ‘spava’ između erupcija”, objašnjava islandski geolog Arman Hoskuldson.
Ovaj islandski naučnik već 35 godina bavi se proučavanjem erupcija vulkana na Islandu, zemlji 10 puta manjoj od Španije, u kojoj postoji 130 vulkana.
Njegov poslednji predmet proučavanja bio je vulkan Fagradalsfjal koji je eruptirao 19. marta i već sedam meseci izbacuje lavu u nenaseljenom području udaljenom jedan sat od Rejkjavika.
Kako je naveo Hoskuldson, prošle su dve sedmice od poslednje erupcije, ali naučnik takođe upozorava da je ispod na dodir hladnih polja lave i dalje prisutna magma visoke temperature.
„Ako su potoci noću crveni, to znači da je magma na oko 600 stepeni Celzijusa i da nastavlja da teče ispod spoljašnje kore”, objašnjava naučnik.
Na pitanje novinara da objasni šta je prvi znak da vulkan prestaje s aktivnošću, naučnik odgovara kako se u tom slučaju posmatraju parametri sumpora.
„Jedan od pokazatelja koji tražimo jeste emanacija sumpora. Kada sumpor prestane izlaziti, to znači da više nema magme i da je erupcija definitivno završena. U većini slučajeva, to se obično dešava jedan ili dva dana nakon što je vulkan stao i kada ne vidite dim”, rekao je Hoskuldsson.
S druge strane, vulkanolog Helga Kristin Torfadotir mesecima je upravo analizirala emanacije vulkana i objasnila kroz koje faze vulkan na Kanarskim ostrvima mora proći da bi se govorilo o prestanku njegove aktivnosti.
„Stvrdnuta lava na površini radi kao izolator za unutrašnjost. To je kao peć. Mnogo puta zbog toga rastopljena lava brzo teče unutra sve dok se unutrašnjost ne isprazni kao cev. Isto će se dogoditi i na La Palmi i možda će proces teći brže jer je nagib tamo mnogo veći. Zbog ovog procesa građanima se i ne preporučuje da hodaju po stvrdnutoj lavi iako je ona hladna”, ističe ona.
Područje Islanda na kojem se aktivirao vulkan Fagradalsfjal, iako je nenaseljeno, može prouzrokovati velike probleme i glavnom gradu Rejkjaviku i drugim naseljenim područjima. Kako ističe naučnik Hošuldson, većina stanovnika Islanda spremna je za vanredne situacije.
„Iz kuće mogu izaći spreman za 15 minuta. Mislim da je tako i s većinom Islanđana”, rekao je on.
Tim naučnika koje predvodi ovaj stručnjak izračunao je kako je u poslednjih 1.100 godina na Islandu bilo više od 200 erupcija vulkana od kojih su neke bile toliko snažne da su izazvale velike probleme u državi.
Pepeo koji je vulkan Laki izbacio između 1783. i 1784. godine prouzrokovao je klimatske promene širom Evrope zbog kojih su uništeni brojni usevi, piše portal DDL.
Vulkanska lava - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šta je na prostoru Srbije „kiptalo“ pre mnogo, mnogo godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala