- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zašto su turšija i kiseli kupus prirodne apoteke

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Uđi u bazu fotografijaSajam hrane u Vladivostoku
Sajam hrane u Vladivostoku - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
Pratite nas
Tajna čuvanja zdravih osobina povrća i voća je fermentacija, zbog koje su tegle sa turšijom i burad sa kupusom prave domaće apoteke, sa lekovima za mnoge bolesti.
I tu među teglama, ajvara – srpskog kavijara, turšije, paprike, džemova, slatkog, kompota, nalazi se i lek za preventivu i lečenje mnogih bolesti.
„Hrana je lek ako se pravilno koristi, ali takođe može da bude i štetna, pa zbog toga treba voditi računa šta se jede. Zimnica nudi dosta zdravstvenih dobrobiti, ali samo ona koja je fermentisana – kiseli kupus, krastavci, turšija“, kaže nutricionista Predrag Nenadić.
Fermentisane namirnice obezbeđuju organizmu zdrave bakterije koje su mu neophodne radi uravnotežavanja crevne flore.
Najvažnija stvar kod zimnice je to što su fermentacijom sačuvani vitamini i enzimi u hrani.
„Enzimi su varnice života. Oni učestvuju u svim metaboličkim procesima u našem organizmu. Njih unosimo samo svežim voćem i povrćem i veoma su termolabilni, što znači da degradiraju brzo čak i pri blagom porastu temperature. Zbog toga je fermentisana zimnica mnogo bolja i zdravija od pasterizovane“, objašnjava Nenadić.
Kada se pravilno spremi, zimnica ne gubi ništa od svojih hranljivih vrednosti, kaže Nenadić, a dobija probiotičke osobine, prenosi RTS.
Kiseli kupus - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Koje povrće jesti sirovo, koje je bolje kada je obrađeno, a koje je "kralj povrća"
Tegla sa kiselim krastavcima - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
RUSIJA
Ruski nutricionista: Tri ruska jela pripremaju organizam za hladnije vreme
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala