https://lat.sputnikportal.rs/20211030/zasto-su-tursija-i-kiseli-kupus-prirodne-apoteke-1131126355.html
Zašto su turšija i kiseli kupus prirodne apoteke
Zašto su turšija i kiseli kupus prirodne apoteke
Sputnik Srbija
Zašto su turšija i kiseli kupus prirodne apoteke
2021-10-30T16:20+0200
2021-10-30T16:20+0200
2021-10-30T16:20+0200
društvo
srbija
medicina
zdravlje
srbija – društvo
društvo
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110028/82/1100288245_0:69:3397:1980_1920x0_80_0_0_c121b9a00a26564632875710bbeb809a.jpg
I tu među teglama, ajvara – srpskog kavijara, turšije, paprike, džemova, slatkog, kompota, nalazi se i lek za preventivu i lečenje mnogih bolesti.Fermentisane namirnice obezbeđuju organizmu zdrave bakterije koje su mu neophodne radi uravnotežavanja crevne flore.Najvažnija stvar kod zimnice je to što su fermentacijom sačuvani vitamini i enzimi u hrani.„Enzimi su varnice života. Oni učestvuju u svim metaboličkim procesima u našem organizmu. Njih unosimo samo svežim voćem i povrćem i veoma su termolabilni, što znači da degradiraju brzo čak i pri blagom porastu temperature. Zbog toga je fermentisana zimnica mnogo bolja i zdravija od pasterizovane“, objašnjava Nenadić.Kada se pravilno spremi, zimnica ne gubi ništa od svojih hranljivih vrednosti, kaže Nenadić, a dobija probiotičke osobine, prenosi RTS.
https://lat.sputnikportal.rs/20211007/koje-povrce-jesti-sirovo-koje-je-bolje-kada-je-obradjeno-a-koje-je-kralj-povrca-1130481319.html
https://lat.sputnikportal.rs/20210901/vikend-ruski-dijetolog-tri-ruska-jela-pripremaju-organizam-za-hladnije-vreme-1129339295.html
srbija
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110028/82/1100288245_333:0:3064:2048_1920x0_80_0_0_790da03d1c3c4b21350f9e44f78f4f03.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
turšija, kiseli kupus, zdravlje, prirodne apoteke, turšija lekovitost, kiseli kupus lekovitost, kiseli kupus zdravlje, kiseli kupus lekovit, kiseli kupus lekovita svojstva, turšija, kiseli kupus, zdravlje, prirodne apoteke, turšija lekovitost, kiseli kupus lekovitost, kiseli kupus zdravlje, kiseli kupus lekovit, kiseli kupus lekovita svojstva
turšija, kiseli kupus, zdravlje, prirodne apoteke, turšija lekovitost, kiseli kupus lekovitost, kiseli kupus zdravlje, kiseli kupus lekovit, kiseli kupus lekovita svojstva, turšija, kiseli kupus, zdravlje, prirodne apoteke, turšija lekovitost, kiseli kupus lekovitost, kiseli kupus zdravlje, kiseli kupus lekovit, kiseli kupus lekovita svojstva
Zašto su turšija i kiseli kupus prirodne apoteke
Tajna čuvanja zdravih osobina povrća i voća je fermentacija, zbog koje su tegle sa turšijom i burad sa kupusom prave domaće apoteke, sa lekovima za mnoge bolesti.
I tu među teglama, ajvara – srpskog kavijara, turšije, paprike, džemova, slatkog, kompota, nalazi se i lek za preventivu i lečenje mnogih bolesti.
„Hrana je lek ako se pravilno koristi, ali takođe može da bude i štetna, pa zbog toga treba voditi računa šta se jede. Zimnica nudi dosta zdravstvenih dobrobiti, ali samo ona koja je fermentisana – kiseli kupus, krastavci, turšija“, kaže nutricionista Predrag Nenadić.
Fermentisane namirnice obezbeđuju organizmu zdrave bakterije koje su mu neophodne radi uravnotežavanja crevne flore.
Najvažnija stvar kod zimnice je to što su fermentacijom sačuvani vitamini i enzimi u hrani.
„Enzimi su varnice života. Oni učestvuju u svim metaboličkim procesima u našem organizmu. Njih unosimo samo svežim voćem i povrćem i veoma su termolabilni, što znači da degradiraju brzo čak i pri blagom porastu temperature. Zbog toga je fermentisana zimnica mnogo bolja i zdravija od pasterizovane“, objašnjava Nenadić.
Kada se pravilno spremi, zimnica ne gubi ništa od svojih hranljivih vrednosti, kaže Nenadić, a dobija probiotičke osobine,
prenosi RTS.