- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Tajna ruskih horova: Zvuk vekova koji pokorava ceo svet | Orbita kulture

Orbita kulture 30. 10. 2021.
Pratite nas
U čemu je tajna pevanja ruskih horova, zbog čega se na njihovo zvučanje reaguje kao na jedinstvenu lepotu i neuhvatljivu magiju širom sveta, zašto on i njegove kolege posebno rado nastupaju u Srbiji – za Orbitu kulture otkriva Mihail Kotelnikov, dirigent Moskovskog sinodalnog hora koji je 28. oktobra nastupio u Hramu Svetog Save u Beogradu.
Kako se danas, šest decenija od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivu Andriću odnosimo prema jednom od najznačajnijih datuma u istoriji naše kulture, zbog čega veruje da je Andrić i danas mesto za učenje i škola koju mi još nismo završili, za Sputnjik objašnjava predsednik UO Zadužbine „Ivo Andrić“, akademik Miro Vuksanović.
Šta se sve našlo na izložbi „Preko pepela“, postavci od šezdeset pet slika i šest skulptura koja je nedavno otvorena u Domu kulture u Gračanici, šta su teme koje se u poslednjih trideset godina u njegovom slikarstvu pojavljuju kao dominantne – pitamo autora ove postavke slikara Predraga Dragovića.
Šta očekuje od drugog dela filma „Južni vetar“ koji nosi naziv „Južni vetar – Ubrzanje“, a čija premijera je zakazana za 2. novembar, šta krije njegov plan da sa ovim ostvarenjem uz dodatno glumačlko pojačanje, u perspektivi osvoji svet – za Sputnjik otkriva reditelj filma Miloš Avramović.
O izložbi „Od bidermajera do Medijale – Slikarstvo 19. i 20. veka otvorenoj u Istorijskom muzeju Srbije“ razgovaramo sa autorkom ove postavke, istoričarkom umetnosti Tijanom Jovanović Češka.
Gost „Orbite“ je i proslavljeni dramski pisac, autor „Balkanskog špijuna“, „Maratonaca“, „Profesionalca“… Dušan Kovačević, sa kojim razgovaramo o novom filmu „Nije loše biti čovek“ u kojem osim scenarija potpisuje i režiju, a čija je premijera zakazana za početak decembra.
A šta će se sve naći na ovogodišnjem 17. festivalu Slobodna zona koji će se održati od 4 do 9 novembra u bioskopima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu otkrivaju direktor festivala Rajko Petrović i selektor Ivan Bakrač.
Emisiju „Orbita kulture“ možete slušati na talasima Studija B, subotom od 10.00 do 12.00 sati, kao i na našem kanalu na Jutjubu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala