- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Republika Srpska Savetu bezbednosti: Sarajevo podriva Bosnu i Hercegovinu

© Sputnik / Dejan SimićPalata Republike Srpske
Palata Republike Srpske  - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
Pratite nas
Političke partije iz Sarajeva i njihovi međunarodni saveznici podrivaju suverenitet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine, navodi se u 26. Izveštaju Republike Srpske Savetu bezbednosti UN.
U prvom delu izveštaja, pod nazivom „Republika Srpska podržava BiH kakva je predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom“, navodi se da se suverenitet podriva podrškom „kolonijalističkoj vladavini stranaca u BiH i urušavanjem ustavne podele nadležnosti između nivoa BiH i entiteta“, prenosi RTRS.
U izveštaju se precizira da Republika Srpska dosledno poštuje pravni okvir, prava i obaveze propisane Dejtonskim sporazumom – uključujući i one koje utvrđuje Ustav BiH.
U tekstu se ističe da Republika Srpska dosledno insistira na tome da i ostale strane i potpisnici sporazuma treba da čine isto, uz poštovanje ne samo teritorijalnog integriteta BiH, već i autonomije dva entiteta koja čine BiH, kao i prava konstitutivnih naroda koja su garantovana Ustavom BiH.
U Izveštaju se naglašava da Republika Srpska ni na koji način ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, niti joj oduzima nadležnosti institucijama na nivou BiH koje su definisane Ustavom.
Suprotno navodima pojedinih kritičara, Republika Srpska nema plan za otcepljenje od BiH, ističe se u Izveštaju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala