- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kad Ukrajina zapreti Rusiji /video/

© Sputnik / Aleksandr Polegenьko / Uđi u bazu fotografijaGranica između Rusije i Ukrajine
Granica između Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
Pratite nas
Dok vojni stručnjaci Amerike, još uvek najjače svetske sile, gotovo svakodnevno dižu uzbunu da ih je Rusija, u ovoj ili onoj oblasti, pretekla, dotle Ukrajina preti — upravo Rusiji.
„Ruski vojnici kao profesionalci veoma dobro znaju i sugerišu ruskom rukovodstvu da će svaki sveobuhvatni napad na Ukrajinu biti kraj ruske vojske i kraj Ruske Federacije. To je apsolutno neuspešna varijanta. Oni to ne mogu da ne shvataju. A kada nas plaše invazijom, širenjem, nagoveštavaju pretnje — to je blef“, rekao je savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine i portparol delegacije Kijeva u Trilateralnoj kontakt-grupi za Donbas Aleksej Arestovič.
Da bi, valjda, delovao uverljivije, hrabri portparol je dodao „da će rukovodstvo Rusije dovesti do toga da ukrajinske rakete budu usmerene na Moskvu“.
Istina, ne odmah, jer Ukrajinci tek rade na raketnom programu, a Rusija bi, valjda, sa tom invazijom trebalo da sačeka dok program bude završen. A tada će, kaže, „naše rakete operativno-taktičkog nivoa moći da dođu do Moskve“.
Nije baš jasno da li je ovo molba Šojguu da odloži invaziju do tog presudnog trenutka, ili portparol daje Rusiji šansu da se sakrije u mišju rupu dok još ima vremena.
Na stranu činjenica da Rusija niti ima potrebu da blefira, niti planira, niti namerava da izvrši nikakvu agresiju na Ukrajinu, ovakvi portparoli i savetnici ne služe na čast Ukrajini koja bi, bolje nego iko drugi, morala znati kako su se u istoriji završavali svi ratovi protiv Rusije i SSSR-a, čiji je deo i ona bila.
Kao što bi delovalo smešno, da nije tragično, kad vidimo da je Ukrajina bežeći od zajedničke prošlosti, kao mere za zaštitu od „ruske agresije“, objavila svojevrsni „antiokupacioni rečnik“, u kome se kaže da se umesto izraza „Krimski most“ mora koristiti „nezakonito izgrađeni prelaz preko mosta između privremeno okupirane Autonomne Republike Krim i Rusije, preko Kerčkog zaliva“. Drugi svetski rat koji se u svim republikama SSSR-a naziva Velikim otadžbinskim ratom (u kome su ukrajinski vojnici s ponosom učestvovali i ginuli), sada se naziva Sovjetsko-nemačkim ratom.
I to, naravno, ni iz daleka nije sve. S obzirom da ukrajinski Ustav ne dozvoljava razmeštanje vojnih baza na teritoriji države, u poslednje vreme su počeli da se pojavljuju „centri za obuku vojske”. Koliko je poznato, što otvoreno, što poluprikriveno, na teritoriji Ukrajine vijori se već više od jedne desetine američkih zastava koje obeležavaju „školske” centre iz kojih u svakom trenutku zaista može poleteti raketa prema Moskvi. Bar toliko, kad već ne mogu u NATO.
Što su, ili će biti uskoro, na njih upereni ruski „Kinžali“, „Cirkoni“ ili „Iskanderi“, nikome nije važno. Kao što nije važno ni to što u slučaju eventualnog rata Rusije i Ukrajine niko ne bi prstom mrdnuo da zaštiti Ukrajinu. Primer za to je Gruzija, koja je verujući u priču o američkoj podršci, izazvala rat na svojoj teritoriji, a onda ostavljena da se sama obračuna sa Rusijom. Rezultat je gubitak trećine teritorije.
Ne zna se šta bi u hipotetičkom ratu sa Rusijom bilo gore za Ukrajinu — da se SAD uključe ili da se ne uključe u taj rat. U oba slučaja, od Ukrajine bi ostala samo — spržena zemlja.
Pogledajte još i šta Rusija misli o namerama Amerike da Ukrajinu uvuče u NATO:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala