- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Iz krajnosti u krajnost – novo poglavlje u američkoj košarci izazvalo burne reakcije /video/

© REUTERS / Kyle TeradaRasel Vestbruk i Nemanja Bjelica
Rasel Vestbruk i Nemanja Bjelica - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
Pratite nas
Na utakmici između Los Anđeles Lejkersa i Finiks Sansa primenjeno je novo pravilo na osnovu koga se, umesto faula odbrane, svira faul u napadu. Evo i o čemu se tačno radi.
Prethodnih nekoliko godina u NBA ligi ofanzivni košarkaški su do iznemoglosti koristili pravila koja su išla njima u korist, a ustvari najčešće se radilo o simuliranju, odnosno namernom iznuđivanju faula.
Napadači su se bukvalno „bacali“ u defanzivce i time dobijali faulove, inicirali kontakte i odlazili na liniju za slobodna bacanja, kao i pravili atipične pokrete rukama i nogama kako bi došlo do kontakta između ofanzivnog i defanzivnog igrača.
Konačno, NBA liga je od ove sezone odlučila da stane na put skrnavljenju košarke, te se više ništa od toga neće svirati kao faul.
Međutim, ponovo postoji problem koji je, ruku na srce, manji i bezbolniji od pređašnjeg, ali opet nema mnogo logike.
Arbitri su odlučili da odu u drugu krajnost, pa se ne svira više faul odbrane, već se napadaču koji inicira nepotrebni kontakt svira – faul u napadu.
To smo videli u primeru Rasela Vestbruka koji je u želji da dobije tri bacanja izbacio noge i simulirao kontakt, i arbitri su mu dosudili faul.
Tu dolazimo do problema jer se ubija ritam utakmice, te ovakvi kontakti, koje iniciraju napadači, ne bi trebalo da budu ni defanzivni, ni ofanzivni, već bi igra samo trebalo da bude nastavljena, a da igrač koji je simulira dobio upozorenje da to više ne radi.
Svakako je mnogo bolje što se ovo više neće suditi kao faul odbrane, ali rešiti ga tako što ćete suditi faul napadaču – isto nema smisla.
Neverovatna situacija u Americi – tuča između saigrača /video/
Jokićev potez „zapalio“ mreže: „Nikada nisam video...“
Pomerite se da prođe MVP: Jokić brutalnom partijom uništio Sparse /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala