- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Francuski predsednik: Nema dokaza da Rusija manipuliše cenama energenata

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaMakron posle incidenta: Ne treba preuveličavati
Makron posle incidenta: Ne treba preuveličavati - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da ne vidi dokaze da Rusija manipuliše cenama energenata.
„Nemam dokaze da manipulišu cenama i nikoga ne optužujem“, rekao je Makron u intervjuu za „Fajnenšel tajms“.
Makron je ocenio da je malo verovatno da će doći do pada vrednosti energenata i da zemlje treba da učine sve kako bi sprečile prekide u isporukama i dalji rast cena, a zemlje G-20 treba da ulože napore kako bi koordinisale akcije između proizvođača energenata i potrošača.
Podsetimo, poslednjih meseci cene fjučersa za gas u Evropi su se više nego udvostručile. U avgustu je cena jedva prelazila 500 dolara, dok je 6. oktobra dostigla istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali cene i dalje premašuju granicu od hiljadu dolara.
Trenutna situacija je da su cene decembarskih fjučersa za gas u Evropi pale za skoro 10 odsto, na 850 dolara za hiljadu kubnih metara.
Rusija je u više navrata isticala da gas nije sredstvo pritiska i da ruski gasni gigant „Gasprom“ poštuje sve svoje ugovorne obaveze.
Predsednik Rusije Vladimir Putin prošle nedelje naložio je kompaniji „Gasprom“ da se, nakon što se napune gasom podzemna skladišta u Rusiji, započne povećanje isporuka u Evropu.
Svoj komentar o tome zbog čega su evropski potrošači za enormne cene gasa odmah optužili Putina u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ dala je glavna urednica Sputnjika Srbija, Ljubinka Milinčić:
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
EKONOMIJA
Ko je kriv za poskupljenje gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala