- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Demokratije ne ratuju? | Sputnjik intervju

Sputnjik intervju 30.10.
Pratite nas
Tvrdnja da demokratske države ne samo da ne ratuju međusobno, već i da su miroljubivije od nedemokratskih država u međunarodnoj areni jedan je od najuticajnijih stavova koji se poslednjih decenija raširio u akademskoj i široj javnosti, pa teza da „Demokratije ne ratuju!” predstavlja vodeći idejni poklič celokupne „teorije demokratskog mira”.
Upravo ovom teorijom i njenom utemeljenošću, kao i primenom u savremenom svetu bavio se u svojoj monografiji „Demokratije ne ratuju? (i drugi ogledi)“ gost Sputnjik intervjua, naučni savetnik na Institutu za Evropske studije, dr Aleksandar Gajić.
Da li su demokratske države zaista miroljubivije od onih koje nazivamo nedemokratskim i šta je u tom smislu pokazala istorija ratnih sukoba; u kakvoj je vezi ova teorija sa spoljnopolitičkim pristupom Sjedinjenih Američkih Država koji je usvojila administracija Bila Klintona kao „zamenu za strategiju obuzdavanja iz perioda Hladnog rata”; koje su posledice ratova koje vode demokratije i zašto je odnos Rusije i Evropske unije na, kako obe strane ocenjuju, nikada nižoj lestvici?
Odgovore na ova i mnoga druga pitanja daje dr Aleksandar Gajić u emisiji čiji je autor i voditelj Sandra Čerin.
Možete nas pratiti od na radiju Studio B na 100,8 megaherca ili onlajn.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala