- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Beloruski graničari na granici s Poljskom našli telo migranta

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaBeloruski graničari
Beloruski graničari - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
Pratite nas
Beloruski graničari pronašli su na granici s Poljskom telo izbeglice iz Iraka.
Kako je saopštio Državni pogranični komitet, juče je otkrivena grupa izbeglica iz Sirije i Iraka pored kojih je na zemlji ležalo telo osobe za koju je jasno da ne pripada slovenskim narodima.
„Vrsta tragova svedoči da je telo premešteno iz Poljske u Belorusiju“, navodi se u saopštenju.
Prema rečima pronađenih migranata oni su se nalazili na teritoriji Poljske kada se dogodila tragedija.
„Jedan od muškaraca, državljanin Iraka, imao je dijabetes i bio mu je potreban insulin. Poljska policija ne samo da je ignorisala to nego je i tukla izbeglice u cilju zastrašivanja. Kada je bolesni Iračanin preminuo, naoružani ljudi u uniformi su ih sve, na silu, prebacili na granicu, isekli bodljikavu žicu podignutu na poljskoj strani grancie i uz pretnju ih naterali da telo prebace preko granice“, navodi se u saopštenju uz pozivanje na svedočenje izbeglica.
Poljske vlasti su sa grupom izbeglica proterali i dve osobe sa dokumentima koje su izdale nemačke vlasti a koji su pokušavali da pomognu migrantima.
Podsetimo, nekoliko meseci desetine ilegalnih migranata bilo je blokirano od strane poljskih i beloruskih graničara na granici između Belorusije i Poljske. Migranti su ilegalno pokušavali da pređu u Poljsku, ali im graničari nisu dozvoljavali da uđu ni u jednu od zemalja. Poljska strana insistira da su se migranti nalazili na teritoriji Belorusije, a ne na neutralnoj teritoriji.
U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o povećanju broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom, optužujući Minsk za stvaranje migrantske krize. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ranije je napomenuo da Minsk više neće ograničavati priliv ilegalnih migranata u zemlje Evropske unije, jer zbog sankcija Zapada „za to nema ni novca ni snage“.
Beloruski graničari više puta su saopštavali o pokušajima nasilnog prebacivanja migranata iz Litvanije, Poljske i Letonije na belorusku teritoriju.
Bodljikava žica - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
SVET
Evropa u bodljikavoj žici: Nemačka podržala podizanje ograda na granicama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala