- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Bugarskoj obeležena godišnjica smrti kralja Milutina /video/

© Wikipedia / Javno vlasništvoKralj Milutin, freska u Kraljevoj crkvi u Studenici
Kralj Milutin, freska u Kraljevoj crkvi u Studenici - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nas
U Crkvi Svete nedelje u Sofiji danas je svečanom arhijerejskom liturgijom i tradicionalnim presvlačenjem moštiju kralja Milutina obeleženo 700 godina od njegove smrti.
U Bugarskoj se od 27. oktobra nizom manifestacija obeležava godišnjica smrti srpskog kralja Milutina, čije mošti počivaju u Crkvi Svete nedelje u Sofiji i čiji je kult u toj zemlji jak još od 16. veka.
Savetnik predsednika Srbije za kulturu Dejan Savić rekao je da je današnji događaj izvanredan ne samo crkveni, već i istorijski praznik, koji na najlepši način ujedinjuje dva naroda - srpski i bugarski.
„Mošti Svetog kralja Milutina nalaze se u Crkvi Svete nedelje u Sofiji, a povodom 700 godina od upokojenja kralja Milutina mi smo došli da litijom obeležimo taj veliki značajan datum, a po prvi put i iznesemo mošti kralja Milutina izvan crkve“, rekao je Savić.
Dodao je da se uprkos merama zabrane protiv pandemije u crkvi okupio značajan broj vernika, gostiju, prijatelja i svih onih ljudi koji su svesni da je ovo praznik na koji smo morali da obratimo malo više pažnje.
Ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović rekao je da je za njega velika čast, zadovoljstvo, ali i odgovornost da na današnji dan predstavlja Srbiju.
„Današnjom velikom manifestacijom, kao i brojnim događajima prethodnih dana i događajima koji će uslediti narednih dana, imali smo priliku da jedini drugima ponovimo koliko su naše bratske veze između srpskog i buarskog naroda jake“, rekao je Jović.
S druge strane, kaže, današnji dan je bio i prilika da se podsetimo na značaj koji je kralj Milutin imao, koji je doveo srpsku državu do velikog uspona, koji je u kulturnom smislu činio mnogo i koji je bio poznat po svojoj darežljivosti i pomoći siromašnima, nemoćnima i bolesnima.
„Danas je bila prilika da svoju decu naučimo da pokažemo ko su i gde su nam koreni, kao bi znali gde da idu i kako bi svoju zemlju gradili na najbolji mogući način“, rekao je Jović.
Belogradčiški episkop Polikarfa, vikarni episkop Sofijske mitropolije, kaže da se današnji praznik obeležava sa velikim dostojanstvom.
„Za dva naroda kralj Milutin je jedan veliki blagoslov, to je jedan svetac koji je za života učio verujući narod da ispunjava Božje zapovesti, da poštuje pravoslavnu veru, a uči nas i danas da volimo Boga i da ispunjavamo njegove zapovedi i da budemo verni Hristovi sledbenici kada ispunjavamo najveću njegovu zapovest - da volimo jedni druge“, rekao je episkop.
Kralj Milutin, drugi sin kralja Uroša, jedan je od najznačajnijih srpskih vladara, a došao je na presto posle abdikacije starijeg brata, kralja Dragutina, koji se povukao 1282. godine, preneo je Tanjug.
Milutin je za života sazidao na desetine crkava i manastira, među kojima su i Gračanica i Bogorodica Ljeviška. Sahranjen je u svojoj zadužbini, manastiru Banjska, ali je njegovo telo posle Kosovske bitke preneto u Trepču, a 1460. u Sofiju, gde se i danas nalazi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala