- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Švedska komisija: Vlada prekasno uvela mere protiv korone

© AP Photo / Henrik MontgomeryGlavna šoping zona krajem marta
Glavna šoping zona krajem marta  - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nas
Komisija koju je imenovala vlada saopštila je da su intervencije Švedske na početku pandemije bile nedovoljne da spreče širenje virusa, a da je spremnost države bila ispod standarda.
Komisija koja istražuje vladino upravljanje pandemijom izdala je oštar privremeni izveštaj, optužujući državu da je prekasno uvela mere kako bi sprečila širenje smrtonosnog virusa.
„Švedsko rukovanje pandemijom obeleženo je sporim odgovorom“, navela je komisija, dodajući da „početne mere prevencije i kontrole bolesti nisu bile dovoljne da zaustave ili čak značajno ograniče širenje virusa u zemlji“.
Komisija je takođe tvrdila da je „predugo trajalo“ da se izgradi dovoljan kapacitet za testiranje jer su u početku samo ciljane grupe, kao što je zdravstveno osoblje, mogle da se testiraju.
Švedska je krenula sa strategijom bez zaključavanja sa strožim ograničenjima koja su dodate tokom kasnijih talasa pandemije. Zemlja je zabeležila oko 15.000 smrtnih slučajeva od virusa, što je znatno više od njenih nordijskih suseda koji su brzo zaključani.
Strategija, koja u velikoj meri odražava sada nevažeću Veliku Baringtonovu deklaraciju, bila je kontroverzna u zemlji i inostranstvu pošto su preventivne mere odbačene u korist apela da javnosti sama donosi odluke, prenosi RT.
Taj potez su pohvalili oni koji su model videli kao ekonomski pogodniji, a neki su predvideli da će imunitet krda koji se prirodno razvija na kraju usporiti širenje virusa.
Komisija će svoje konačne nalaze dostaviti u izveštaju za 2022, iako su privremeni izveštaji bili veoma kritični prema vladi. Osim objavljivanja svojih nalaza, komisija nema zakonsku moć. Skoro sve mere za kovid 19 su sada uklonjene u Švedskoj.
Sunčan dan u Stokholmu u toku pandemije, 24. mart 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
SVET
Švedska bez restrikcija: Nema mrtvih u nedelju dana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala