- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Stiže nam zima sa mnogo snega: Čekaju nas temperature ispod proseka, mnogo padavina i olujni vetrovi

© Sputnik / Lola ĐorđevićBeograd se jutros probudio pod snežnim pokrivačem koji mnogo više priliči decembru, nego aprilu.
Beograd se jutros probudio pod snežnim pokrivačem koji mnogo više priliči decembru, nego aprilu. - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nas
Zima pred nama, posle dugo vremena, neće nikoga da ostavi ravnodušnim, pošto će biti sve samo ne obična, rekao je meteorolog i profesor geografije iz Novog Sada Marko Čubrilo.
Sneg, kiša, olujni vetrovi, ono je što će nas pratiti u narednih nekoliko meseci, sudeći prema faktorima koje je analizirao meteorolog, a preneo Blic.
Prema do sada prispelim i analiziranim faktorima indeksima glavne odlike zime koja je pred nama za region jugoistočne Evrope bi trebale biti:

„Temperaturno prosečna zima uz mogućnost da prvi deo bude hladniji od proseka. Zima količinski bogatija padavinama, posebno prvi deo. Česta pojava jakih ciklona i pojačanog vetra. Obilniji planinski sneg i češći sneg u nizijama u odnosu na protekle zime. Drugi deo zime ima određen procenat verovatnoće, trenutno oko 40 odsto da bude topliji od proseka“, započeo je predikciju Čubrilo.

Kako je rekao, ova zima za razliku od prošle, biće sa više padavina, što na planinama, što u ostalim delovima zemlje, te se očekuje da zima bude hladnija od prošle.
„Trenutno veliki deo prognostičkog materijala upućuje na to da bi nad našom državom zima 2021/22 trebala biti drugačija u odnosu na proteklu. Očekuje se znatno više padavina uz tipične zimske ciklone koji bi mogli doneti i znatno veću količinu padavina od proseka. Temperaturno za sada deluje da bi zima bila oko proseka ili malo toplija od proseka, sa određenom verovatnoćom (za sada oko 30%) da bude hladnija i znatno hladnija od proseka“, ističe meteorolog.
„Posmatrano po mesecima za sada najveći zimski potencijal imaju decembar i januar kada bi region i Srbiju moglo zahvatiti nekoliko jačih pogoršanja uz obilnije padavine i jak vetar. Februar bi mogao doneti mirnije vreme uz ređu pojavu jakih ciklona i manju količinu padavina, ali obzirom na udaljenost tog perioda prognoza za taj mesec je veoma nepouzdana“, smatra Čubrilo.
Kada se radi o snežnim padavinama, Čubrilo je naveo delove da će se Srbija u jednom trenutku možda podeliti na delove u kojima pada sneg i na delove u kojima pada kiša.
„Za sada sve upućuje na vrlo aktivno Sredozemlje i Jadran gde bi se razvijali česti cikloni, a od njihove tačne putanje bi zavisio odnos snega i kiše nad našom državom. Za sada deluje da bi severni, zapadni i središnji predeli Srbije mogli dobiti nekoliko jačih naleta snega, gde bi i to posebno u brdsko-planinskim predelima moglo biti vrlo obilnog snega, dok bi južni i istočni predeli više bili pod uticajem toplog vazduha te bi tamo bilo više kiše, a manje snega“, kaže on.
U drugom delu januara i početkom februara bi bilo uslova za pojavu jakih mrazeva uz minimume i ispod minus 15 stepeni Celzijusa, dok bi februar mogao doneti blaže meteorološke uslove, manje snega i slabije mrazeve, navodi Čubrilo.
Kada se radi o Beogradu, „zimske čarolije“ bi trebalo da budu intenzivnije nego proteklih godina, te mališani mogu da se nadaju sankanju i grudvanju.
„Za sada deluje da bi na području Beograda i okoline bilo između 13 i 18 dana sa snežnim pokrivačem na tlu što je oko ili malo preko prosečnih vrednosti, ali i znatno više u odnosu na protekle zime. U košavskom području bi bilo česte pojave košave, dok planinski deo kako Srbije kao i region može očekivati jako dobru zimsku sezonu uz obilan sneg“ rekao je na kraju razgovora Čubrilo, uz dodatak da će tek posle 15.11. uslediti konačna i tačnija prognoza.
Vremenska prognoza - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
DRUŠTVO
Vreme danas: Jutro hladno, tokom dana do 19 stepeni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala