- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Gas nije sredstvo ucene

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nas
Rusija ne koristi gas kako bi ucenjivala druge zemlje, taj energent služi kako bi se uspostavila međusobna saradnja, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Kako je dodala, Evropska unija veoma dobro zna to, a samim tim i Poljska.
Tim rečima je Zaharova prokomentarisala izjavu poljskog premijera Mateuša Moraveckog koji je rekao da bi reakcija Evropske komisije na račun aktuelne energetske krize mogla biti i preduzimanje istrage u vezi sa ruskim „Gaspromom“.
Poslednjih meseci cene fjučersa za gas u Evropi su se više nego udvostručile. U avgustu je cena jedva prelazila 500 dolara, dok je 6. oktobra dostigla istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali cene i dalje premašuju granicu od hiljadu dolara.
Trenutna situacija je da su cene decembarskih fjučersa za gas u Evropi pale za skoro 10 odsto, na 850 dolara za hiljadu kubnih metara.
Svoj komentar o tome zbog čega su evropski potrošači za enormne cene gasa odmah optužili Putina u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ dala je glavna urednica Sputnjika Srbija, Ljubinka Milinčić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala