- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Republika Srpska poslala izveštaj Savetu bezbednosti UN

© Sputnik / Aleksandar MilačićVlada Republike Srpske u Banjaluci
Vlada Republike Srpske u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nas
Vlada Republike Srpske usvojila je 26. Izveštaj koji je, u ime RS kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i zemljama članicama Saveta bezbednosti, uputio predsednik Vlade Radovan Višković.
Izveštaj se odnosi na period maj-oktobar 2021. godine i u njemu, kao i u prethodnim, Vlada Republike Srpske izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, a u cilju razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Saveta bezbednosti i međunarodne zajednice, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

„Republika Srpska ponovo potvrđuje svoju punu posvećenost Dejtonskom mirovnom sporazumu, uključujući Ustav BiH, kao i nastavku napretka BiH na putu regionalnih i evropskih integracija. Republika Srpska u potpunosti poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH. Republika Srpska takođe insistira da drugi u BiH i u inostranstvu poštuju i sprovode slovo Dejtonskog sporazuma“, ističe se u saopštenju.

U uvodnom delu Izveštaja navodi se da suprotno zapaljivim optužbama kakve upućuju pojedine stranke, koje nikad nisu ni verovale da Republika Srpska treba uživati autonomiju propisanu i garantovanu Dejtonskim sporazumom, postupak izrade i usvajanja propisa koji je u toku u Republici Srpskoj predstavlja očuvanje i zaštitu njenih ustavnih prava, a ne „razgradnju“ bilo kojih „reformi“.
Ukazuje se da se nijedan od ranijih akata bilo kog visokog predstavnika ili bilo kog organa vlasti u BiH, a kojim su prekršena ustavna prava entiteta ili konstitutivnih naroda, ne može opravdano smatrati reformom.
„Republika Srpska, u nastojanju da BiH učini stabilnijom i uspešnijom, zapravo ispravlja ranije zloupotrebe jer je izgubila nadu da će one biti ispravljene u Sarajevu“, kaže se u saopštenju.
U Izveštaju se naglašava da je dejtonska formula decentralizovanog ravnopravnog upravljanja jedini legitiman i održiv temelj na kom se može izgraditi uspešna BiH.
U drugom delu Izveštaja ističe se da, u predstojećem vremenu, ništa nije važnije za stabilnost i napredak BiH od poštovanja i očuvanja vladavine prava u zemlji, prenela je RTRS.
„Postizanje tog cilja značajno je otežano kad najviši zvaničnici i institucije u BiH ignorišu Ustav, a uticajni pripadnici međunarodne zajednice u ophođenju prema Republici Srpskoj i BiH sa cinizmom ignorišu osnovna načela pravičnog postupka i međunarodnog prava. Takvi potezi određenih pripadnika međunarodne zajednice govore više od reči, pa se s pravom postavlja pitanje da li se njihove politike oslanjaju na vladavinu prava ili na vladavinu sile“, stoji u Izveštaju.
Potom se obrazlaže čvrst pravni i ustavni osnov za aktivnosti koje Republika Srpska razmatra u cilju očuvanja njenih prava u skladu sa Ustavom BiH, u vezi sa saglasnošću datom na međuentitetske sporazume i sa zakonima koje su, suprotno Ustavu BiH, nametali visoki predstavnici. Sporazumi kojima su entiteti dali saglasnost da entitetske nadležnosti povere institucijama BiH nisu izmenili, niti bi mogli izmeniti, osnovnu ustavnu strukturu BiH jer nemaju niti jedno obeležje ustavnih amandmana, ocenjuje se u Izveštaju.
Konačno, budući da Dejtonski sporazum već više od 25 godina omogućava mirno i stabilno okruženje u BiH, od izuzetnog je značaja da ga sve strane potpisnice i svi ostali članovi međunarodne zajednice poštuju i pridržavaju se njegovih temeljnih principa. Unutrašnji politički problemi u BiH mogu se rešiti samo putem unutrašnjeg dijaloga, uz puno uvažavanje dejtonske strukture i principa, navedeno u poslednjem delu Izveštaja Republike Srpske, upućenom uoči predstojeće sednice posvećene Bosni i Hercegovini.
Bosna i Hercegovina - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
REGION
Izlaz iz krize u BiH je dogovor u kome nema ni pobeđenog ni pobednika
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
SRBIJA
Dodik: Srpska se razvlašćuje silom međunarodnog faktora, borićemo se za naša prava /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala