- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nastavljen sukob u vrhu EU: Evropska komisija odgovorila Evropskom parlamentu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZgrada Evropske komisije u Briselu
Zgrada Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nas
Nakon što je Evropski parlament objavio da je Evropsku komisiju tužio Evropskom sudu pravde zbog neuspeha da primeni Mehanizam vladavine prava, iz Evropske komisije odgovaraju da je ta regulativa već u primeni.
„Primili smo na znanje odluku Evropskog parlamenta povodom regulative za uslovljavanje. Naglašavamo da je regulativa već u primeni: smernice za primenu su predstavljene, posmatraju se potencijalni slučajevi, a zemljama članicama, koje su konkretno u pitanju, biće poslata zvanična pisma kada za to dođe trenutak“, poručio je portparol Evropske komisije Erik Mamer.
Evropski parlament u više navrata je upozoravao Evropsku komisiju da će je zbog nesprovođenja novog Mehanizma kojim se izdvajanja iz zajedničkog EU budžeta uslovljavaju vladavinom prava u zemljama članicama, tužiti Evropskom sudu pravde.
Poslednji put upozorenje je stiglo zbog Poljske koja je početkom godine usvojila izmene zakona o pravosuđu koje nisu u skladu sa EU zakonodavstvom i konstatovala da EU zakoni tu nemaju primat nad nacionalnim Poljskim zakonima.
Evropski sud pravde je ove nedelje po tužbi Evropske komisije presudio da Poljska sve dok ne izmeni problematične zakone mora Komisiji da plaća milion evra dnevno.
Istovremeno, Evropska komisija još nije realizovala drugu mogućnost da kazni Poljsku kroz Mehanizam uslovljavanja koji je usvojen prošle godine zajedno sa EU budžetom i Paketom za oporavak.
Po tom Mehanizmu, svaka zemlja članica za koju se utvrdi da krši vladavinu prava može da se kazni smanjenjem finansiranja iz zajedničke kase EU, preneo je Tanjug.
Zastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
SVET
Sukob u vrhu EU: Evropski parlament tužio Evropsku komisiju
Demonstranti mašu zastavama Poljske i EU na protestu u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
SVET
„EU nam je uperila pištolj u glavu, ako počne rat, branićemo se svim oružjem“: Poruka Poljske Briselu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala