- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moldavija i „Gasprom“ postigli dogovor: Ugovor o gasu produžen na pet godina

© Sputnik / Aleksandar MilačićNovinari iz Srbije u obilasku rafinerije nafte u Omsku, Rusija
Novinari iz Srbije u obilasku rafinerije nafte u Omsku, Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nas
Moldavija i ruska kompanija „Gasprom“ produžile su sporazum o isporuci gasa na pet godina, saopštila je pres-služba Ministarstva infrastrukture i regionalnog razvoja Moldavije.
Pregovori između moldavske delegacije i „Gasproma“ održani su u Sankt Peterburgu. Isporuke gasa po novom ugovoru započeće 1. novembra.

„U okviru sporazuma ugovor između 'Gasproma' i 'Moldovagasa' biće produžen na pet godina, koristeći formulu koju je predložila moldavska strana“, navodi se u saopštenju, objavljenom na stranici Ministarstva na „Fejsbuku“. To znači da će se cena formirati na kvartalnom nivou, u skladu sa cenama nafte i gasa u poslednjih devet meseci.

Strane su se takođe dogovorile da izvrše reviziju istorijskog duga kompanije „Moldovagas“.
„Moldavija i 'Gasprom' postigli su načelan sporazum o formuli za obračun cena, reviziji duga kompanije 'Moldovagas' i potrebi za naknadnim pregovorima radi utvrđivanja plana obračuna“, saopštila je moldavska strana.
„Gasprom“ je potvrdio da je sporazum potpisan pod uslovima, povoljnim za obe strane.
Podsetimo, prethodni ugovor o gasu istekao je 30. septembra a „Gasprom“ je 1. oktobra produžio ugovor na mesec dana. Kompanija „Moldovagas“ je 6. oktobra saopštila da potražnja za gasom u Moldaviji premašuje isporuke iz Rusije i da zbog toga može da dođe do problema u isporukama struje. Parlament je 22. oktobra uveo vanrednu situaciju zbog energetske krize.
Ruski gasni gigant je prošle godine isporučio Moldaviji 3,05 milijardi kubnih metara gasa. Dve strane nisu mogle da se dogovore o novim uslovima, a Moldavija je u međuvremenu zaključila ugovore o nabavci gasa sa holandskom i poljskom kompanijom.
Do sada je Kišinjev nabavljao gas samo iz Rusije.
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
RUSIJA
Moldavija: Ne želimo da biramo između jeftinijeg gasa i bliskih odnosa sa EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala