- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Krivokapić: Ko se opredijeli za prelaznu ili manjinsku vladu pomaže bivšem režimu /video/

© Sputnik / Nebojša PopovićZdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore
Zdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nas
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić poručio je danas da su svi oni, koji bi se opredijelili za prelaznu ili manjinsku Vladu, direktni saučesnici bivšeg režima.
Krivokapić je to izjavio odgovarajući na poslanička pitanja u okviru „premijerskog sata“ u Skupštini, konkretno na pitanje Branka Radulovića, poslanika Demokratskog fronta.
„Ti koji bi se opredijelili za takvu avanturu, želim im političku sreću ali sigurno građani Crne Gore to ne bi prihvatili“, kazao je Krivokapić.
Prema njegovim riječima, građani Crne Gore su željeli da poslije promjene, vlast traje do sljedećih izbora.
Krivokapić je kazao da podržava svaku inicijativu za unapređenje rada Vlade iza koje stoji najmanje 41 poslanik.
„Pozivam predstavnike parlamentarne većine da što prije izglasaju Tužilački savjet. Stanje u kojem se nalazimo ne zavisi samo od Vlade. Sve partije se zalažu za evropske integracije, ako je to tako, pozivam Skupštinu da inicira i taj proces“, kazao je Krivokapić.
Radulović je kazao da Krivokapić ima njihovu podršku „sad za sad“ i podsjetio da je dostavio plan rekonstrukcije Vlade koji je dopunio jer želi manjine u Vladi.
„Zamjenik predsjednika Vlade? Ne znam, Dritane, da li ti. Četiri potpredsjednika, 18 ministarstava da ne govorimo koja su i što su... Personalna rješenja – mora biti Vlada u prvom redu lidersko-eskpertska. Lideri u njoj da odgovaraju, a ne da imaju neke privilegije. Ko neće biti u toj Vladi? Oni koji se boje pravde, koji imaju lični interes i koji su sluge spoljnih centara moći“, rekao je Radulović i dodao:
„Zar treba Srbe da izopštimo iz društvenog života?...Nemojmo da pravimo fašizam u Crnoj Gori“.

Neophodno izglasavanje Tužilačkog savjeta

Odgovarajući na pitanje poslanice „Crno na bijelo“ Suade Zoranić, Krivokapić je kazao da se ne može se povezivati donošenju odluke o formiranju Tužilačkog savjeta sa rekonstrukcijom Vlade, jer to nijesu dva ista elementa i jedan ne može da uslovljava drugi i da je to njegov i stav ministara.
„Imate i stav dvije najveće grupacije koje na tome insistiraju. Sve sam uradio da dođe do potrebnog jedinstva“, kazao je Krivokapić.
On je naveo da postoji organizovana kriminalna grupa, koja je skoro tri mjeseca u pritvoru i za tri mjeseca može da izađe na slobodu, jer se niko iz pravosuđa nije usudio da obavlja svoju aktivnost.
„Krivične prijave se upućuju premijeru i ministrima, a kriminalci leže bezbjedno u hotelskim sobama ili su otišli van Crne Gore. Ako to želite poslanici, vi ste sljedeći na koje će udarati“, poručio je premijer.
Pravosuđe je u izvještaju EK proglašeno kao nazadno, rekao je Krivokapić, ukazujući da nije bitno što je proglašeno, već što ne funkcioniše.

„Opčinjenost Đukanovićem“

Krivokapić je, polemišući sa poslanikom DPS-a Jevtom Erakovićem koji je doveo u pitanje efikasnost Vlade u borbi protiv virusa korona, rekao da o rezultatima najbolje govori posjeta predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen institutu za javno zdravlje.
„Vi i dalje u euforiji opčinjenosti vašim vođom, postavljate pitanje koje treba uputiti na tu adresu...ovaj narod nije zaboravio nijednu aferu, a vaš tridesetogodišnji rad svake godine prati po jedna afera...Telekom, Koverta, Možura, Snimak, Abu Dabi fond...u svim državama svijeta neko bi osjećao odgovornost, znao bi šta treba da uradi, ali ovdje nije bilo demokratije“, kazao je Krivokapić.
On je pitao zar nije razlog za ostavku istraživanje Međunarodnog konzoricijuma novinara u kojem je otkriveno 12 miliona dokumenata u kojima se pominje i porodica predsjednika države i DPS-a Mila Đukanovića i „njegove of šor kompanije i trastovi“.
Krivokapić je rekao da je u trenutku kada je došla nova Vlada bilo nula vakcina i nula vakcinisanih.
„Vlada ni od jednog privatnika nije željela ništa, već isključivo direktno od proizvođača. Vi ste koristili privatne veze koje su Crnu Goru dovele do ovog stanja“, kazao je Krivokapić, ukazujući na veze „predsjednika sa značajnim konzorcijumom“ koji je Crnoj Gori uzeo biser – Sveti Stefan.

O izručenju Svetozara Marovića

Poslanik SDP-a Raško Konjević je izjavio da očekuje da će Krivokapić, tokom zvanične posjete Srbiji naredne sedmice, izdejstvovati i održati obećanje iz ekspozea, da državni organi Srbije postupe po Interpolovoj potjernici i da visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića izruče Crnoj Gori.
„Ne bavim se trgovinom, uputili smo sve što je do nas i ako neko osjeća odgovornost za to što je otišao u Beograd, pitajte one koji bili Vaši saborci. Kao i slučaj Kovačević, desio se i slučaj Marović, a to je moguće samo kada ste u nekim vezama sa sudstvom i tužilaštvom“, rekao je Krivokapić.
On je kazao da je Konjević prikazao najgore iz izvještaja EK i da je zabrinutost oko SPC nametnuta, da bi neko rekao da MCP nije autonomna, kao i njene eparhije širom Crne Gore.
„To samo može da kaže čovjek koji ne poznaje kanonsko pravo i projektuje partijsku crkvu“, naveo je Krivokapić.
Krivokapić je, takođe, odgovarajući na pitanje poslanika SD-a Ivana Brajovića, rekao da neće podnijeti ostavku.
„Vi me pitate da li treba da podnesem ostavku, to je Vaša pusta želja jer ako bi bili prave demokrate pitali bi kako mogu biti održani demokratski izbori bez izmjene izbornog zakonodavstva, kako mogu da se dese izbori sa istim tužilaštvom koje sve afere vezane za izbore drže u fiokama ili pogrešno procesuiraju“, rekao je Krivokapić.

Kada je ukinuta mjera zabrane ulaska Belivuku

Odgovarajući na pitanje Borisa Bogdanovića (Demokrate), Krivokapić je rekao da su mjere zabrane ulaska Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću ukinute 28. decembra 2020. kada je Upravu policije vodio menadžment kojim je upravljao DPS.
„Da li jedan službenik može da uradi nešto bez pretpostavljenog? Zahvaljujući sekretaru MUP-a Radu Miloševiću pokrenuta je istraga koja je dovela do dva službenika... Gdje to u komandnom sistemu postoji usmena naredba? Da li je trebalo da bude usmena ili pismena, ko je mogao i sa kojim pravom da donosi takvu naredbu nezakonito?“, pitao je premijer.
On je rekao da ne postoje informacije kojima se može dokazati da u UP postoje ljudi bliski ovim strukturama (Belivuka) i nada se da će tužilaštvo imati kapaciteta da privede pravdi ovaj slučaj u šta, kako je kazao, sumnja.
Krivokapić je dodao da direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić nije znao ništa o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru za Belivuka i Miljkovića.
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
REGION
Krivokapić: Neću tokom posete Beogradu potpisati temeljni ugovor sa SPC
Potpredsedni Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Dritan Abazović: Mislim da od rekonstrukcije Vlade nema ništa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala