- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Jedina hrvatska rafinerija privremeno obustavila proizvodnju

© AP Photo / Eli HartmanNaftne platforme na nalazištu nafte u Teksasu
Naftne platforme na nalazištu nafte u Teksasu - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nas
Rafinerija nafte Rijeka hrvatske kompanije "Ina" započela je 28. oktobra proces obustave proizvodnje, objavljeno je na sajtu naftne kompanije.
U kompaniji ističu da će obustava proizvodnje biti privremena i da tokom obustave neće biti poteškoća sa snabdevanjem gorivom.
"Ina" je ranije najavila da će, zbog odluke Vlade Hrvatske da ograniči cene naftnih derivata, svoja premijum goriva prodavati samo do isteka postojećih zaliha, zbog značajnog negativnog uticaja na poslovanje kompanije.
Kompanija navodi da će proces privremene obustave rafinerije početi zbog zamene katalizatora, ne navodeći koliko će taj proces trajati.
"Rafinerija nafte Rijeka od 28. oktobra 2021. godine počinje proces planirane privremene obustave rada radi obavljanja delatnosti izmene katalizatora. Takođe, privremena obustava će se koristiti za izvođenje radova na novim postrojenjima i adaptaciji postojećih postrojenja u Rafineriji nafte Rijeka. "Ina" je tokom obustave osigurala isporuku tržišta svim vrstama goriva", navodi se u saopštenju.
Na pitanje koliko će trajati prekid proizvodnje naftnih derivata u jedinoj preostaloj hrvatskoj rafineriji, da li "Ina" ima dovoljne zalihe goriva za normalno snabdevanje tržišta tokom prekida ili će morati da uvozi gorivo i da li će eventualni uvoz uticati na formiranje maloprodajnog goriva cene nakon isteka uredbe Vlade o utvrđivanju maksimalne maloprodajne cene derivata, iz "Ine", su odgovorili da će remont biti završen u januaru ili februaru naredne godine, te da neće biti poremećaja u snabdevanju maloprodajne mreže.
"Kao što smo spomenuli, snabdevanje tržišta svim vrstama goriva je obezbeženo za čitav period obustave, a gorivo će se isporučivati ​​iz zaliha "Ine", a po potrebi i sa tržišta Mediterana. Eventualni uvoz neće uticati na cene goriva nakon prestanka važenja Vladine uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cena naftnih derivata", navode u Ini, prenosi Novi list.
Benzinska pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
EKONOMIJA
Hrvatska stala na put poskupljenju goriva: Ograničena cena benzina i dizela
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala