- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Heroj čovečanstva koji nas je podstakao da sanjamo“: U Nikaragvi otkriven spomenik Gagarinu /foto/

© Sputnik / Yuryi Abramochkin / Uđi u bazu fotografijaŠiroki osmeh na licu Jurija Gagarina dok drži buket cveća
Široki osmeh na licu Jurija Gagarina dok drži buket cveća - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nas
Vlasti Nikaragve postavile su bistu Jurija Gagarina, koji je izveo prvi let u kosmos, saopštio je lokalni vladin portal „19 digital“.
Predstavnici vlade su zajedno sa ruskom delegacijom otkrili bistu Gagarina tokom ceremonije koja je u vezi sa godišnjicom prvog leta čoveka u svemir održana u Parku mira u Managvi, piše portal.

„Obeležavamo naše bratske veze otkrivanjem biste heroja čovečanstva kojeg nam je dao Sovjetski Savez i nikada ne zaboravljamo na Rusku Federaciju. Jurij Gagarin je prvi čovek u svemiru, prvi koji nas je poveo dalje, podstakao nas da sanjamo i da sa nadom gledamo u horizont, u budućnost, da vidimo u osobi sposobnost da uradi ono što se činilo nedostižnim snom“, rekao je pomoćnik nikaragvanskog predsednika Laureano Ortega na otvaranju spomenika.

Ceremoniji su prisustvovali ambasador Rusije u Nikaragvi Aleksandar Hoholikov i ruska delegacija na čelu sa kosmonautom Fjodorom Jurčinom.
Sredinom meseca je i ambasada Rusije u Portugaliji saopštila da je Gagarinova bista otkrivena u toj zemlji.
Pre 60 godina, 12. aprila 1961. godine, Gagarin je izveo prvi let svemirskom letelicom „Vostok“ u trajanju od 106 minuta. Ovaj istorijski događaj otvorio je put za istraživanje svemira. Posle prvog leta u svemir ljudi su posetili Mesec, a mnoge letelice su bile na raznim planetama Sunčevog sistema.
Na mestu njegovog sletanja 1965. godine je podignut je obelisk visine oko 30 metara i predstavlja raketu koja je poletela. U podnožju obeliska nalazi se skulptura prvog kosmonauta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala