- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Eskobar: Rusija malo šta može da ponudi Balkanu, energetski ugovori politički uslovljeni

© AP Photo / J. Scott ApplewhitePogled na američki Kapitol
Pogled na američki Kapitol - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nas
Svi sporazumi koje Rusija u sferi energetike sklapa sa zemljama Zapadnog Balkana imaju političke uslove, tvrdi američki zvaničnik Gabrijel Eskobar.
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan juče je govorio pred Odborom za spoljne poslove pri američkom Kongresu.
On je rekao da Amerika preduzima napore da bi zemlje regiona mogle da izvrše diversifikaciju isporuka energenata i aktivnije nabavljale tečni gas.
Eskobar tvrdi da su „neke zemlje regiona preuzele na sebe pravno obavezujuće ugovorne obaveze“ koje se tiču diversifikacije isporuka gasa i smanjenja obima energenata koji dolaze iz Rusije, ne navodeći primere za to.
Ponovio je stav Vašingtona o velikoj zabrinutosti zbog „negativnog uticaja Kine i Rusije u regionu“, a tvrdi i da Rusija gotovo i ne ulaže u region.
„Rusija malo toga može da ponudi regionu. Ona gotovo da i ne investira. Ne pruža pomoć u humanitarnoj sferi ili oblasti razvoja“, naveo je on.
Tokom obraćanja u Odboru za spoljne poslove zvaničnik Stejt departmenta je rekao i da se odnosi Srbije i SAD razvijaju na uštrb veza Beograda i Moskve.
Da li stigao „trenutak istine“, kada će Srbija konačno morati da se opredeli – ili Zapad, ili Rusija, u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ otkrivaju prof. dr Dragan Simeunović sa Fakulteta političkih nauka i politikolog Aleksandar Pavić:
Gabrijel Eskobar, američki izaslanik za Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
REGION
Zapanjujuće priznanje Eskobara: Neko iz Republike Srpske razbija Dodikov plan po naređenju Vašingtona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala