- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Očekujemo „beli dim“ iz Sarajeva

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Republika Srpska poštuje teritorijalni integritet BiH i to nije upitno, izjavio je danas predsednik SNSD-a Milorad Dodik u Sarajevu i dodao da su o tome informisali predstavnika Ministarstva spoljnih poslova SAD zaduženog za izbornu reformu u BiH Metju Palmera i direktora pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinu Ajhorst.
Dodik je novinarima nakon sastanka sa Palmerom i Ajhorst rekao da nijedan plan ne sadrži nešto slično tome što bi moglo da ugrozi teritorijalni integritet BiH.
„Poštujemo i međunarodni suverenitet, ali jednako tražimo da se poštuje suverenitet Republike Srpske“, naveo je Dodik, koji je i srpski član Predsedništva BiH, prenela je RTRS.
Dodik je kazao da je bilo važno da Palmeru i Ajhorstovoj predoče neka svoja viđenja, što su i učinili.
„Očekujemo da `beli dim` dođe iz Sarajeva. Što Federacija BiH dogovori, mi ćemo podržati“, kazao je, i ponovio da Srpska ne uzima ništa od nadležnosti koje BiH pripadaju po Ustavu, ali da ima pravo i da će vratiti nadležnosti koje su joj uzete i prenesene na BiH.
Potvrdio je da stranke vladajuće koalicije u Srpskoj ostaju pri stavu da člana Predsedništva iz Republike Srpske treba birati direktno, pri čemu treba da postoji i odredba da se bira srpski predstavnik u Predsedništvu BiH, kao što u Federaciji BiH treba da se bira bošnjački i hrvatski predstavnik.
On je ponovio da bivši visoki predstavnik Valentin Incko nije imao da na kraju svog mandata nametne zakon kojim se kažnjava negiranje genocida.
Specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
REGION
Igranje sa nesagledivim posledicama: Šta se krije iza „Palmerove reforme“ u Bosni
Bosna i Hercegovina - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
REGION
Zapadni ambasadori u BiH preuzimaju vlast iz senke: Republika Srpska će ih razvlastiti
Sve vesti
0