- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dobija li Crna Gora Demohrišćansku stranku

© Flickr / Sputnjiku ustupila Vlada Crne GorePremijer Crne Gore Zdravko Krivokapić
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nas
Neizvjesno je da li će premijer Zdravko Krivokapić osnovati Demohrišćansku stranku. On je novinarima danas, nakon premijerskog sata u Skupštini Crne Gore, tvrdio da nije u novinarskom intervjuu rekao da će formirati partiju, jer nema vremena za to.
Kazao je da je pitanje bilo da li razmišlja da formira partiju.
„Prirodno je da svaki čovjek razmišlja o nečemu što može da bude dobro. Ali nijesam rekao ni da ću osnovati tu partiju, nego baš naprotiv, rekao sam da ovakav posao, kao što je premijerski, koji radim najmanje 12-16 sati dnevno i subotom i nedjeljom, ne daje mogućnost da se posvetim bilo kojoj drugoj aktivnosti. Nijesam posvećen ni porodici, ni kumovima, ni prijateljima...Ja nemam vremena za to. Želim da u Crnoj Gori ostavim trag koji će osjetiti svaki građanin“, rekao je Krivokapić.
Kazao je da nema namjeru da u ovom trenutku ulazi u jedan takav izazov, ali „ako se nešto desi u političkom smislu“ da ne bi iznevjerio brojna očekivanja građana, tada bi svaki čovjek rekao da je prirodno da pokuša još jednom.
Krivokapić je juče kazao da razmišlja o formiranju Demohrišćanske stranke koja bi mogla, kako je naveo, pomiriti dva jaka ekstremizma, te da bi takva partija mogla promijeniti političku sliku u Crnoj Gori.

Šta ako premijer formira Demohrišćansku stranku

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta u Skupštini Slaven Radunović smatra da ukoliko Krivokapić, ili ministar finansija Miljojko Spajić, ili bilo koji drugi ministar osnuju stranku, postanu njeni članovi ili promovišu novi politički subjekt, istog momenta prestaje mogućnost da ovakva Vlada funkcioniše i prestaje da ima podršku.
„Nema nestranačke Vlade sa stranačkim funkcionerima. Problem je što je Krivokapić kao nestranačka ličnost ušao u Vladu i postao premijer. On bi partijskim angažmanom izgubio mogućnost da dalje obavlja tu funkciju, sve dok se na izborima sa svojom partijom ne izbori za podršku građana. Inače, svaki građanin Crne Gore po Ustavu ima pravo da se partijski angažuje kao i da glasa koga god hoće“, rekao je Radunović za Sputnjik.
On je podsjetio da Vlada Krivokapića nema odavno podršku DF-a. Radunović poručuje da ako premijer ili bilo ko od ministara ima ambiciju da se bavi politikom, imaju njegovu podršku za to, pa neka se okušaju na narednim izborima koliko vrijede njihove političke ideje.
Iva Bajković, jedna od osnivača pokreta Platforme za Crnu Goru, novog političkog subjekta, kaže za Sputnjik da se već dugo u javnosti šuška o formiranju Demohrišćanske partije koju bi vodio aktuelni premijer Krivokapić.
„Mi u Platformi za Crnu Goru nemamo ništa protiv da premijer osnuje stranku, to je legitimno pravo njega i njegovih saradnika. Ono što smatramo nekorektnim jeste pozicija sa koje bi se ta stranka formirala, odnosno jedan krajnje nekorektan odnos prema političkim subjektima koji su ga podržali na putu do premijerske fotelje, koju, evo sada i vidimo, može da zloupotrijebi zarad najavljenih stranačkih aktivnosti. Imajući u vidu dosadašnji rad premijera Krivokapića, nije isključeno da će od najavljene ideje brzo odustati. Možda bi sa njegove strane najkorektnije bilo da, kada već želi sopstvenu stranku, da predstavnicima stranaka koje su ga dovele da bude gdje jeste, omogući da se pripremi teren za prve fer i demokratske izbore u Crnoj Gori, pa da njima izmjeri svoju sopstvenu političku težinu“, kaže Bajković za Sputnjik.

„Pale su sve maske“

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević poručio je premijeru Krivokapiću, nakon njegovog intervjua u kome je saopštio da razmišlja o formiranju partije, da podnese ostavku i da idu na izbore.
„Sad su pale sve maske. Krivi je postao premijer glasovima DF-a. Tražio je da Vlada bude nestranačka! Sad hoće da osnuje svoju stranku. Vjerovatno će ta stranka biti nestranačka. Sve ostale stranke su stranke, samo su URA i Demonhrišćanska stranka nestranačke. Dosta je bilo ponižavanja birača DF-a. Podnesi ostavku, osnuj tu nestranačku stranku. I idemo na izbore“, naveo je Medojević na Fejsbuku.
Predsjednik SDP-a Raško Konjević čestitao je premijeru Zdravku Krivokapiću najavu formiranja političke partije, poručivši mu da vjeruje da je on čovjek koji drži riječ.
On je podsjetio da mu je premijer svojevremeno nudio članstvo u njegovoj partiji.
Priče da u Crnoj Gori postoji prostor za jednu Demohrišćansku partiju aktivirale su se odmah nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora. I tada se spekulisalo da bi novi crnogorski premijer ili neko od njegovih bliskih saradnika, pominjao se najčešće minister Miljojko Sopajić, mogao biti predsjednik jedne takve partije.
Projekcija je da bi jedna partija centra mogla da uzme dovoljno procenata na izborima da bude tas na vagi prilikom formiranja vlasti u Crnoj Gori, a onda da usmjeri i svoje djelovanje ka izmirenju dva podijeljena politička bloka. Pojedini analitičari ukazuju i da Krivokapić ima kontakte sa Demohrišćanskom strankom Njemačke.
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
REGION
Filigranska igra u Crnoj Gori: Ako Dritan ne popusti, slede izbori /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala