Dirigent Moskovskog sinodalnog hora: Radujemo se svakom dolasku među bratski srpski narod

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMoskovski sinodalni hor
Moskovski sinodalni hor - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nas
U Srbiji se uvek osećamo kao kod kuće. Svaki naš dolazak ovde je velika duhovna, prosvetiteljska misija, ali i prilika da bolje razumemo svoj bratski srpski narod, kao i da mu prenesemo dubinu ruske duhovne kulture, kaže u razgovoru za Sputnjik Mihail Kotelnikov, dirigent Moskovskog sinodalnog hora koji je sinoć nastupio u Hramu Svetog Save.

Tradicija koja se neguje već tri veka

Najstariji duhovni ruski hor, koji ove godine obeležava 300 godina od osnivanja, nastupio je u okviru Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji, a pored Beograda, članovi ovog umetničkog ansambla posetili su i Niš, Pirot i Vranje.
„Hor ima veoma bogatu istoriju koja je počela u vreme Petra Prvog, kada su u horu pevali patrijaršijski đakoni. To su bila profesionalni pevači koji su čuvali tradiciju crkvenog pojanja, a potom su u epohi klasicizma i romantizma nastavili da je čuvaju u saradnji s velikim kompozitorima, poput Čajkovskog, Česnokova, Rahmanjinova“, kaže Mihail Kotelnikov.
Istorija Moskovskog sinodalnog hora je prekinuta tokom revolucije, ali je uz blagoslov patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, pod pokroviteljstvom mitropolita volokolamskog Ilariona i uz podršku zaslužnog umetnika Rusije Alekseja Puzakova, umetničkog rukovodioca hora, ansambl obnovljen i sada nastavlja da održava bogatu rusku muzičku horsku tradiciju.
Pored duhovne, hor izvodi i rusku narodnu muziku, a za nastup u Beogradu pripremili su i program srpske duhovne muzike.
„Poslednji put smo bili ovde u kripti Hrama Svetog Save, kada smo izvodili program zajedno sa svojim umetničkim direktorom Aleksejom Puzakovom. Bili smo, takođe, na otvaranju mozaika, a sada prvi put pevamo i predstavljamo rusku duhovnu kulturu u ovom ogromnom hramu“, kaže Kotelnikov.
© Sputnik / Lola ĐorđevićKoncert Moskovskog sinodalnog hora u Hramu Svetog Save na Vračaru
Koncert Moskovskog sinodalnog hora u Hramu Svetog Save na Vračaru - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Koncert Moskovskog sinodalnog hora u Hramu Svetog Save na Vračaru
Na pitanje kako objašnjava jedinstveni, neponovljivi zvuk po kojem su gotovo svi ruski horovi čuveni širom sveta, Mihail Kotelnikov kaže da je reč, pre svega, o velikoj ljubavi prema umetnosti i muzici, ali i o negovanju duhovnosti i ljubavi prema Bogu, koja se prenosi s generacije na generaciju.
„To je, naravno, i veliki trud i rad. Mi stalno vežbamo, a sve to u velikoj meri zavisi od našeg rukovodioca Alekseja Puzakova koji nas ujedinjuje, koji nam daje i umno, i duhovno, i muzičko nadahnuće. To je veoma važno, jer pored talenta, potreban je i taj unutrašnji zanos srca i duše. Važno je i to što, pored glavnog hora, imamo i Dečji sinodalni hor, u kojem već od ranog uzrasta vaspitavamo muzičare. Oni već žive kroz duhovnost, upijaju je od odraslih muzičara koji već znaju i osećaju to zahvaljujući svom iskustvu. Samim tim postižemo poseban kvalitet zvučanja hora, ali ne zaboravljamo ni to da treba da slavimo Gospoda našeg Isusa Hrista, da pevamo upravo od srca, iz duše“, zaključuje Kotelnikov.
© Sputnik / Lola ĐorđevićKoncert Moskovskog sinodalnog hora u Hramu Svetog Save
Koncert Moskovskog sinodalnog hora u Hramu Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Koncert Moskovskog sinodalnog hora u Hramu Svetog Save
Moskovski sinodalni hor nastupio je u Srbiji u nastavku manifestacije „Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Ruske Federacije i uz podršku Ruskog doma u Beogradu.
Hor je osnovan 1721. godine ukazom Petra Velikog. Ukidanjem ruske Patrijaršije 1700. godine i osnovanjem Svetog sinoda, hor crkvenih pojaca pri Uspenskoj sabornoj crkvi Moskovskog Kremlja preimenovan je u Sinodalni.
Repertoar hora su tada činila isključivo dela duhovne muzike. Na prelazu iz 19. u 20. vek, on postaje bogatiji uvođenjem svetovne muzike i aranžmana ruskih narodnih pesama.
Mnogi ruski kompozitori su namenski pisali za Sinodalni hor. U njegovim aktivnostima učestvovao je i Petar Iljič Čajkovski. Danas je to mešoviti hor koji broji 80 članova.
Koncert Moskovskog sinodalnog hora u Hramu Svetog Save na Vračaru - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
DRUŠTVO
Koncert sinodalnog hora iz Moskve u Hramu Svetog Save /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala