- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Cena gasa u Evropi pala ispod 850 dolara

© REUTERS / Laszlo BaloghGasni distributivni sistem
Gasni distributivni sistem - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nas
Cena decembarskih fjučersa za gas u Evropi u petak je pala za skoro 10 odsto, na 850 dolara za hiljadu kubnih metara, pokazuju podaci na berzi „ICE“.
Cena decembarskih fjučersa prema holandskom TTF-u je u petak malo premašila 930 dolara. Tokom prvih sati trgovanja pokazala je stalni pad i dostigla minimalnu vrednost tokom dana od 840,5 dolara i od tada se trguje po ceni 840-850 dolara, što je već 10 odsto ispod procenjene cene u četvrtak.
Dinamika fjučersa se na berzi računa od procenjene cene prethodnog dana. U četvrtak je cena decembarskih fjučersa iznosila 914 dolara za hiljadu kubnih metara, a procenjena cena je nešto veća od 935 dolara.
Spot cene takođe beleže pad. Cena na spot tržištu TTF-a je po ugovoru „na dan unapred“ sa isporukom u četvrtak 28. oktobra iznosila skoro 1.020 dolara za hiljadu kubnih metara, a u petak 29. oktobra se smanjila za 10 odsto i iznosi 900 dolara.
Poslednjih meseci cene fjučersa za gas u Evropi su se više nego udvostručile. U avgustu je cena jedva prelazila 500 dolara, dok je 6. oktobra dostigla istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali cene i dalje premašuju granicu od hiljadu dolara.
Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.
Poslednjih dana je povod za smanjenje cene gasa nalog predsednika Rusije Vladimira Putina kompaniji „Gasprom“ da uskoro počne da puni svoja skladišta u Evropi.
Svoj komentar o tome zbog čega su evropski potrošači za enormne cene gasa odmah optužili Putina u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ dala je glavna urednica Sputnjika Srbija, Ljubinka Milinčić:
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
RUSIJA
Putin: Gasna kriza u Evropi utiče i na Rusiju, ne želimo beskrajan rast cena gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala