- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Asteroid se prišunjao Zemlji – izostalo rano upozorenje

CC0 / pixabej / Asteroid
Asteroid - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nas
Skriveni komad svemirske stene je pre nekoliko dana preleteo Antarktik, ali njegovom letu nije prethodilo nikakvo rano upozorenje, a asteroid je za dlaku izbegao potpuno sagorevanje u Zemljinoj atmosferi.
Ipak, asteroid 2021 UA1 ostaće zabeležen kao treći najbliži let svemirskog tela pored naše planete, koje nije pogodilo našu planetu. Procenjuje se da je veličina ovog asteroida bila oko dva metra u prečniku, što odgovara veličini većeg frižidera ili vozila za golf.
Asteroid se Zemlji prišunjao iz pravca Sunca, a da je stvarno udario u Zemlju, u velikoj meri bi izgoreo u atmosferi.
2021 UA1 je preleteo Antarktik u ponedeljak rano ujutro po srednjoevropskom vremenu na visini od oko 3.000 kilometara. Ovo je znatno više od položaja Međunarodne svemirske stanice, ali i znatno bliže od prstena velikih komunikacionih satelita koji se nalaze u geostacionarnoj orbiti oko Zemlje.
Asteroid koji je najbliže proleteo Zemlji snimljen je krajem prošle godine, u novembru 2020, i dobio je naziv 2020 VT4, a nestao je na istoj visini kao i Međunarodna svemirska stanica, odnosno 400 kilometara iznad površine Zemlje.
Predstojeće misije NASA-e, kao što je NEO Surveyor, osmišljene su da eliminišu slepe tačke i omoguće naučnicima da uoče takve događaje na vreme i izdaju rano upozorenje, preneo je portal Zimo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala