- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika potvrdila posvećenost politici odbrane Tajvana

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaVašington, američke zastave
Vašington, američke zastave - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nas
Direktorka Američkog instituta u Tajpeju Sandra Oudkirk, poručilaje danas da SAD ostaju posvećene pomoći Tajvanu da se odbrani.
Oudkirk, koja je praktično najviši predstavnik SAD na Tajvanu na svojoj prvoj konferenciji za novinare otkako je preuzela funkciju u julu, opisala je odnose SAD sa Tajpejom kao čvrste, prenosi Rojters.
„SAD imaju obavezu da pomognu Tajvanu da obezbedi svoju samoodbranu“, rekla je američka zvaničnica.
Njene primedbe dolaze pošto su poslednjih nedelja eskalirale tenzije između Tajpeja i Pekinga, koji ostrvo smatra svojom suverenom teritorijom.
Dok SAD, kao i većina zemalja, nemaju formalne diplomatske odnose sa ostrvom na koje pravo polaže Kina, one su najvažnija međunarodna podrška Tajpeju i glavni snabdevač oružjem, a administracija predsednika Džozefa Bajdena je ponovo istakla tu podršku, uz oštro protivljenje Pekinga.
Na pitanje da li će SAD stati u odbranu Tajvana ako Kina napadne, Oudkirk je rekla da je politika Vašingtona prema ovom pitanju jasna i da ostaje nepromenjena, pozivajući se na nekoliko američkih zakona koji regulišu njene odnose sa Tajpejom, preneo je Tanjug.
Ostrvo je pod sve većim vojnim i političkim pritiskom da prihvati upravu Pekinga, a on se ogleda i u čestim misijama kineskih vojnih aviona u identifikacionoj zoni tajvanske vazdušne odbrane, što izaziva zabrinutost međunarodne zajednice.
Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je u utorak sve države članice Ujedinjenih nacija da podrže "snažno, smisleno učešće Tajvana u sistemu UN".
Tajvan je imao svoje mesto u UN i zastupao je Kinu u UN do 25. oktobra 1971. godine, kada je glasanjem doneta odluka da Peking preuzme to mesto i bude jedini predstavnik za Kinu.
Dokle je Vašington spreman da ide u zaštiti interesa Tajpeja, ali i kako se i na Balkanu brani politika „jedne Kine“ u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ govorili su nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović i dr Dragana Mitrović, profesor na fakultetu Političkih nauka u Beogradu:
Predsednica Tajvana Caj Ing Ven - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
SVET
Zvanično potvrđeno: Američki vojnici stacionirani na Tajvanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala