- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zvanično potvrđeno: Američki vojnici stacionirani na Tajvanu

© AP Photo / Taiwan Presidential OfficePredsednica Tajvana Caj Ing Ven
Predsednica Tajvana Caj Ing Ven - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Američke snage stacionirane su na Tajvanu kako bi sprovodile obuke sa tajvanskim vojnicima, rekla je predsednica Caj Ing Ven, potvrđujući prvi put prisustvo američkih trupa na ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom.
„Imamo širok spektar saradnje sa SAD u cilju povećanja naše odbrambene sposobnosti“, rekla je Caj u intervjuu za Si-En-En.
Upitana koliko je američkih vojnika raspoređeno na Tajvanu, ona nije želela da precizira broj, već je samo rekla - "to nije onoliko koliko ljudi misle".
Potvrda dolazi u trenutku kada Peking naglo povećava vojni pritisak na Tajvan, uključujući ponovljene misije kineskih ratnih aviona u zoni za identifikaciju protivvazdušne odbrane Tajpeja.
Dok je nekoliko tajvanskih i međunarodnih medija već ranije izvestilo o takvoj obuci sa američkim trupama, ova zvanična potvrda Tajpeja bi mogla dodatno da pogorša odnose SAD i Kine.
SAD, kao i većina zemalja, nema formalne diplomatske veze sa Tajvanom, ali su njihov najvažniji međunarodni saveznik i glavni snabdevač oružjem, prenosi Tanjug.
Na pitanje o izveštajima o američkim trupama na Tajvanu, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je ranije ovog meseca reklo da bi SAD trebalo da prekinu vojne veze i prodaju oružja Tajpeju kako bi izbegle narušavanje bilateralnih odnosa.
Dokle je Vašington spreman da ide u zaštiti interesa Tajpeja, ali i kako se i na Balkanu brani politika „jedne Kine“ u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ govorili su nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović i dr Dragana Mitrović, profesor na fakultetu Političkih nauka u Beogradu:
Kineska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
SVET
Kineska vojska upozorila: Slomićemo tajvanski separatizam i strano mešanje po svaku cenu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala