- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zahtev iz Kongresa Bajdenu: Nove sankcije na Balkanu da bi se obezbedili ciljevi američke politike

© AP Photo / Patrick SemanskyDžozef Bajden na konferenciji za štampu u Ženevi
Džozef Bajden na konferenciji za štampu u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Predsedavajući Pododbora za Evropu spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD, Bil Kiting, podržao je američki angažman na Zapadnom Balkanu i pozvao američkog predsednika Džoa Bajdena da razmotri nove sankcije u regionu, da bi se „obezbedili ciljevi američke politike i podržali demokratija, borba protiv korupcije i vladavina prava“.
Kiting je naveo da je Zapadni Balkan „geostrateški region od vitalnog značaja za mir i stabilnost u Evropi“ i pozvao Beograd i Prištinu da nastave dijalog radi normalizacije odnosa.
„Verujem da će naše pozitivno učešće u regionu dodatno ohrabriti razvoj Zapadnog Balkana, po pitanju demokratije, slobode medija, ljudskih prava, borbe protiv korupcije i vladavine prava, koje mora ostati glavni prioritet za aktere na Zapadnom Balkanu“, naveo je Kiting u saopštenju pred saslušanje u američkom Kongresu posvećenom angažmanu američke administracije na Zapadnom Balkanu.
On je, takođe, zatražio od administracije predsednika Džozefa Bajdena da, ako bude potrebno, razmotri uvođenje sankcija, kako bi se ti ciljevi američke politike ostvarili, preneo je Tanjug.
„Oni koji destabilizuju region ili zloupotrebljavaju javne fondove, moraju odgovarati. Tražimo od (Bajdenove) administracije da razmotri uvođenje novih sankcija tamo gde je potrebno na Zapadnom Balkanu, kako bi se obezbedili ciljevi američke politike i podržali demokratija, borba protiv korupcije i vladavina prava“, rekao je Kiting.
Kiting je naglasio da želi da ohrabri dalji dijalog između Prištine i Beograda, i da pozove „sve strane da u dobroj veri nastave pregovore oko normalizacije međusobnih odnosa“.
„Nedavne akcije i povećane tenzije u regionu nastavljaju da oslikavaju nestabilnost trenutne situacije i tu su kao važan podsetnik kolika je potreba za pomirenjem između Kosova i Srbije“, poručio je Kiting.
On se nadovezao na izjave državnog sekretara SAD Entonija Blinkena i šefa diplomatije Evropske unije Žozepa Borelja, rekavši da i on ohrabruje priključenje zemalja Zapadnog Balkana EU i dodao da će Vašington nastaviti da podržava pristupne pregovore Severne Makedonije i Albanije Evropskoj uniji.
„Konačno priključenje Zapadnog Balkana, kao država koje su okružene EU, ključno je za dugoročni mir i stabilnost u transatlantskom regionu“, dodao je.
Kiting je, takođe, potvrdio značaj koraka koje se očekuju od Bosne i Hercegovine da bi se nastavilo održavanje mira postignutog Dejtonskim sporazumom.
„Uznemirujuće pretnje, retorika koja izaziva podele i korupcija štete miru postignutom Dejtonskim sporazumom. Pozivam sve strane u BiH se konstruktivno angažuju i obezbede da se duh i slovo Dejtona poštuju“, rekao je Kiting.
Američki vojnici u sastavu Kfora na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
SRBIJA
„Amerika se vraća“: Balkan čekaju problemi
Predstavnik Srba u Predsedništvu BiH Milorad Dodik. - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
REGION
Dodik odbrusio američkom diplomati: „J**e mi se za sankcije“ /video/
Zastave SAD, Rusije i Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
SRBIJA
Amerika zaboravila koja je godina na Balkanu: Sve krize potpaljuje kao da je 1990.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala