Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić sa kineskim šefom diplomatije: Ne čudi što prijateljstvo nazivamo čeličnim /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić i Vang Ji
Aleksandar Vučić i Vang Ji - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija i Kina odlično sarađuju i neguju iskreno i veliko prijateljstvo, i izrazio zahvalnost Kini na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, kao što, dodao je, Srbija poštuje politiku jedne Kine.
Na sastanku delegacija dve zemlje u Palati Srbija, koje predvode predsednik Srbije, i kineski ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji, Vučić je poručio da Srbija i Kina u političkoj sferi nemaju otvorenih pitanja, već u svim međunarodnim institucijama i organizacijama, multimateralnim forumima, kao i u bilateralnim odnosima, odlično sarađuju.
"Verujem da možemo, ako je to uopšte moguće, da na još viši nivo podignemo našu saradnju", rekao je Vučić na početku sastanka.
On je istakao da je prijateljstvo Srbije i Kine iskreno, veliko, te nije čudo što ga neretko nazivamo čeličnim.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSastanak Vučića i Jija u Predsedništvu
Sastanak Vučića i Jija u Predsedništvu - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Sastanak Vučića i Jija u Predsedništvu
Vučić je zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, na onaj način na koji, kaže, i Srbija uvek podržva politiku jedne Kine.
"Hvala vam na ogromnim investicijama u Srbiji. Hvala za mogućnost da učestvujemo u incijativi ''Pojas i put''. Mi podržavamo mudre reči predsednika Sija na GS UN i njegovu inicijativu za globalni razvoj", rekao je Vučić.
Posebno je ukazao da je za samo pet godina trgovinska razmena Srbije i Kine utrostručena, što je, kaže, činjenica koja najbolje oslikava naše odnose.
"Srećan sam zbog toga, to je ogromna korist za građane Srbije, a verujem i nadam se i za građane Kine. Hvala vam i prenesite najsrdačnije pozdrave predsedniku Kine, sa nadom i željom da ga čim pandemija prođe ugostimo u Beogradu", poručio je Vučić.
On je šefa kineske diplomatije, oslovivši ga sa "dragi prijatelju", uz dobrodošlicu poručio da u Srbiji može da se oseća kao kod kuće.
"Za nas je vaša poseta velika čast. Hvala vam na poseti i prenesite najiskrenije pozdrave predsedniku Kine, koji je veliki prijatelj Srbije", rekao je Vučić.

Vang Ji preneo pozdrave: Si Đinping duboko ceni vaše prijateljstvo

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji preneo je srdačne pozdrave predsednika Kine Si Đinpinga predsedniku Aleksandru Vučiću.
© Sputnik / Lola ĐorđevićKineski ministar spoljnih poslova Vang Ji
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji
Šef kineske diplomatije Ji je preneo Vučiću da kineski predsednik veoma ceni veliko prijateljstvo koje ima sa Vučićem.
"Predsednik Si mnogo vrednuje duboko prijateljstvo koje je uspostavio sa vama lično i čvrsto međusobno poverenje. Razvoj naših odnosa su bazirani na ravnopravnosti i međusobnom poštovanju i zajedničkim interesima", naveo je Ji.
Takođe, istakao je da je to velika pokretačka snaga u odnosima Srbije i Kine, koje imaju svetlu budućnost.
Dobri odnosi su na korist naroda obe strane, dodao je Ji.
Kako je rekao, dve zemlje solidarno čuvaju fer, ravnorpavnost i zalažu se za pravdu na međunarodnoj sceni, kao i poštovanje pricipa u međunarodnim odnosima.
"Zajedno snosimo odgovornost za mir i stabinost, kako u regionu tako i svetu. Ponosni smo na razvoj naših odnosa", naglasio je kineski ministar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala