- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stari grad Tutajev: Biser s obe strane Volge /video/

© Sputnik / Artem Žitenev / Uđi u bazu fotografijaGrad Tutajev
Grad Tutajev - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Tutajev je stari ruski grad koji se nalazi u Jaroslavskoj oblasti i jedan je od 12 gradova koji ulaze u Zlatni prsten Rusije ( prsten istorijskih gradova severoistočno od Moskve.). Gradić je poznat po brojnim starim hramovima, prelepom pejzažu i muzejima.
U Tutajevu živi oko 40.000 ljudi. Grad je udaljen od Moskve 300 kilometara.
To je poseban grad na Volgi, koji je nastao spajanjem dva naselja – Romanova i Borisoglebska koji su se nalazili na suprotnim obalama reke.
Grad na desnoj obali Volge, Borisoglebsk, osnovali su Jaroslavljani u 13. veku kada su bežali od najezde Mongola, a grad na levoj obali reke, Romanov, osnovao je uglički knez Roman takođe u 13. veku.
Tek 1822. godine po naređenju Aleksandra I Romaov i Borisoglebsk su ujedinjeni u jedan grad – Romanov-Borisoglebsk koji je 1918. godine preimenovan u Tutajev. Ilja Tutajev po kome je grad dobio ime bio je dvadesetogodišnji vojnik Crvene armije koji je poginuo 1918.
Grad koji se prostire na dve obale Volge nikada nije spajao most, već se reka prelazi pomoću trajekta koji saobraća na svakih pola časa. Zimi se prelazi preko leda. Na drugu stranu je moguće stići i automobilom okolnim putem, oko 40 kilometara u jednom pravcu.
Zbog živopisnih pejzaža grad je omiljen među umetnicima. Tu je snimljeno nekoliko filmova i serija, a mnogi slikari su pronalazili inspiraciju upravo u toj ruskoj provinciji.
Grad je bogat crkvama iz 18. veka.
Blagoveštenska crkva, Sretenjska crkva i riznica u Pskovsko-pečerskom manastiru u blizini Pskova - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
RUSIJA
Pskovsko-pečerski manastir: Jedini manastir u Rusiji koji nikada nije zatvaran
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala