- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta bi trebalo da znate ako se danas nađete u Moskvi /foto, video/

© Sputnik / Olivera IkodinovićPeriod prinudnih neradnih dana za Moskovljane
Period prinudnih neradnih dana za Moskovljane - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Moskvi je od danas započeo period neradnih dana za većinu žitelja prestonice. Ipak, ne može se govoriti o tzv. lokdaunu tj. potpunom zaključavanju.
O tome svedoči i današnja slika moskovskih ulica, a posebno redovi ispred restorana brze hrane, turističke ekskurzije po gradu koje se, kao i pre, odvijaju i gužve ispred muzeja, posebno ispred Lenjinovog mauzoleja na Crvenom trgu.
Posle dvodnevnog pada, u glavnom gradu Rusije ponovo se beleži skok novoobolelih i to za skoro 46 odsto. U Moskvi je u poslednja 24 sata registrovano 8.440 novih slučajeva, a umrlo je 95 pacijenata. Slična statistika je zabeležena i krajem juna ove godine.
Gradske vlasti ističu da su neradni dani jedan od najefikasnijih načina za brzo suzbijanje širenja infekcije.
Nova privremena ograničenja se uglavnom odnose na sferu usluga, pa u narednih 11 dana, do 7. novembra, neće raditi restorani, kafići, tržni centri, klubovi, teretane i sportski centri, kao i biblioteke, bioskopi, frizerski saloni, saloni lepote i slično, dok prehrambene prodavnice, apoteke, pozorišta i muzeji nastavljaju sa radom. Gradski prevoz se redovno odvija, a bez prekida će raditi i sve druge službe i kompanije koje su od vitalnog značaja za nesmetano funkcionisanje grada i zemlje: policija, komunalne službe, domovi zdravlja, bolnice i privatne medicinske klinike, dok će stomatološke ordinacije raditi samo za hitne slučajeve.
© Sputnik / Olivera IkodinovićPeriod prinudnih neradnih dana za Moskovljane
Period prinudnih neradnih dana za Moskovljane - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Period prinudnih neradnih dana za Moskovljane
Vakcinacija i besplatno brzo testiranje na određenim punktovima se neće prekidati. U Moskvi je do sada vakcinisano oko pet miliona ljudi i na ljude se apeluje da se vakcinišu. I dalje je aktuelna lutrija, koja je počela letos, a čija je glavna nagrada stan u Moskvi za vakcinisane građane. Sredom je izvlačenje srećnih dobitnika, pa su juče dva Moskovljanina, koja su vakcinisana u periodu od 18. do 24. oktobra, postali vlasnici novih stanova.
Pozorišta i muzeji nastavljaju sa radom, ali uz uslov da popunjenost sala ne bude veća od 50 odsto. Takođe, obavezno je da posetioci imaju ku-ar kodove o vakcinaciji ili preležanom virusu i nose zaštitne maske, a na mnogim mestima se, kao i svih prethodnih meseci, meri i telesna temperatura.
Masovna okupljanja, kulturne i sportske manifestacije se neće održavati u ovom periodu. Izuzetak su događaji koji se sprovode odlukom državnih organa u dogovoru sa Rospotrebnadzorom.
Za razliku od prošlog proleća kada su Moskovljani mogli da izlaze samo do najbliže prodavnice ili apoteke, sada nema takvih ograničenja – mogu da šetaju u parkovima ili ulicama, a ovog puta nisu zatvarana ni dečija igrališta. Ograničenja se odnose samo na dečije igraonice u zatvorenom prostoru.
Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin je ovog meseca potpisao i ukaz o uvođenju tzv. kućnom režima za starije od 60 godina i hronične bolesnike. Taj dokument nalaže da oni u naredna četiri meseca, od 25. oktobra do 25. februara iduće godine ne napuštaju mesto stanovanja, a da zaposleni iz te dve grupe mogu da otvore bolovanje. Šetnja, odlazak u prodavnicu i slične aktivnosti im se ne zabranjuju.
© Sputnik / Olivera IkodinovićPeriod prinudnih neradnih dana za Moskovljane
Period prinudnih neradnih dana za Moskovljane - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Period prinudnih neradnih dana za Moskovljane
Takođe, poslodavci su dužni da najmanje 30 odsto od ukupnog broja zaposlenih, kao i sve starije od 60 godina, prebace na rad od kuće. Ova ograničenja se ne odnose na Moskovljane koji su u proteklih šest meseci preležali kovid 19, kao ni na one koji su vakcinisani, a takođe i na zaposlene u zdravstvu, odbrambenim preduzećima i nizu drugih strateških industrija.
Sobjanin je podsetio nedavno i na naredbu glavnog sanitarnog lekara za grad Moskvu koja se odnosi na povećanje zahteva za obaveznu vakcinaciju onih koji rade u sferi usluga. To znači da su svi poslodavci koji se bave uslužnim delatnostima dužni da do 1.januara 2022. obezbede vakcinaciju najmanje 80 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Prva doza vakcine se u tom slučaju mora primiti do 1. decembra ove godine.
Zdravstveni radnici u bolnici za infektivne bolesti u Volgogradskoj oblasti Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
RUSIJA
Crni rekord u Rusiji: Više od 40.000 novoobolelih, preminulo skoro 1.200 osoba – uvedene nove mere
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala