- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sarajevo podiže spomenik na Kazanima, ali se neće znati da su Srbi žrtve

© Sputnik / Senka MilošSarajevo
Sarajevo  - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Grad Sarajevo podići će spomen obeležje na Kazanima, u znak sećanja na civile ubijene u prve dve godine rata na tom lokalitetu. Na spomeniku neće pisati da su žrtve Srbi, niti da su ih ubili pripadnici 10. brdske brigade tzv. Armije BiH, pod komandom Mušana Topalovića Caca.
Na Kazanima su ubijene stotine Srba, a do sada ih je identifikovano svega 17.
Spomen obeležje biće postavljeno na predlog gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, a udruženja iz Republike Srpske nisu konsultovana.
"Mi smo doneli odluku o podizanju spomenika na Kazanima. Odmah po objavljivanju odluke u Službenim novinama pokrenućemo aktivnosti, što znači da ćemo do kraja godine imati spomen obeležje na Kazanima", poručila je Karićeva.
To je klasičan pokušaj prikrivanja zločina nad sarajevskim Srbima, upozorava Simo Tuševljak, inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za istrage ratnih zločina.
"Prvi put u svetskoj istoriji dželat odlučuje da podigne spomenik svojim žrtvama, sramno i nedopustivo, pogotovo jer se na taj način pokušava da se prikrije ili minimalizuje ratni zločin nad sarajevskim Srbima", ističe Tuševljak koji je godinama istraživao ratne zločine nad sarajevskim Srbima.
Posebno, kaže, boli broj od svega 17 imena žrtava, koja će biti ispisana na spomeniku na Kazanima.
"Mi raspolažemo sa podacima da se tu radi o zločinu nad stotinama Srba koji su samo iz jednog dijela Sarajeva odvođeni i ubijani na Kazanima. Broj 17 jeste samo broj identifikovanih, a na stotine njih je neidentifikovanih koji su završili u Kazanima. To nije spomenik Srbima nad kojima je počinjen zločin u Sarajevu već spomenik sramote Sarajeva", naglasio je Tuševljak.
Sarajevski odbornici odbili su predlog da se na spomeniku ispiše da su na Kazanima po naredbi komandanta 10. brdske brigade tzv. Armije BiH Mušana Topalovića, ubijeni građani i građanke Sarajeva, a da broj žrtava nije konačan.
Iako se ne navodi nacionalnost ubijenih, prijedlog je jednoglasno odbijen jer se, kako su rekli, "prlja" časna uloga tzv. Armije BiH, javlja RTRS.
Prihvaćen je predlog Karićeve u kojem je navedeno samo "Spomen-obeležje Kazani", 1992-1995, i poruka "Zauvek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sećati naših sugrađana".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala