- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Oštra reakcija iz Kine nakon potvrde američkog prisustva na Tajvanu

© AP Photo / Andy WongZastava Kine vijori se na vetru između višespratnica u Pekingu
Zastava Kine vijori se na vetru između višespratnica u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Snažno se protivimo bilo kakvim zvaničnim i vojnim kontaktima između SAD i Tajvana, kao i mešanju SAD u unutrašnje stvari Kine, saopšteno je iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova nakon zvanične potvrde prisustva američkih vojnika na Tajvanu.
„SAD moraju da se pridržavaju principa „jedne Kine“ i odredbi tri američko-kineska dekreta. Snažno se protivimo bilo kakvim zvaničnim i vojnim kontaktima između SAD i Tajvana, kao i mešanju SAD u unutrašnje stvari Kine“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin. na brifingu, ističući da se kinesko-američki odnosi zasnivaju na principu „jedne Kine“.
Američke snage stacionirane su na Tajvanu kako bi sprovodile obuke sa tajvanskim vojnicima, rekla je u intervjuu za Si-En-En predsednica Caj Ing Ven, potvrđujući prvi put prisustvo američkih trupa na ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom.
Ona je izjavila i da je „pretnja“ iz Kine svakim danom sve veća i izrazio uverenje u podršku Vašingtona u slučaju napada.
Podsetimo, Peking smatra Tajvan svojom provincijom, dok Tajvan tvrdi da je autonomna država i da ima političke i ekonomske odnose sa nekoliko drugih nacija koje priznaju njegov suverenitet.
Predsednica Tajvana Caj Ing Ven - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
SVET
Zvanično potvrđeno: Američki vojnici stacionirani na Tajvanu
Dokle je Vašington spreman da ide u zaštiti interesa Tajpeja, ali i kako se i na Balkanu brani politika „jedne Kine“ u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ govorili su nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović i dr Dragana Mitrović, profesor na fakultetu Političkih nauka u Beogradu:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala