- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Osam vekova Nižnjeg Novgoroda: Sa kosmodroma „Bajkonur“ poletela neobična raketa /video/

© Foto : Press-služba GK "Roskosmos" / Uđi u bazu fotografijaLansiranje rakete-nosača "Sojuz 2.1a" sa teretnim brodom "Progres MS-19" sa kosmodroma Bajkonur
Lansiranje rakete-nosača Sojuz 2.1a sa teretnim brodom Progres MS-19 sa kosmodroma Bajkonur - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Sa kosmodroma „Bajkonur“ poletela je neobična raketa. „Sojuz 2.1a“ ukrašena je simbolima u čast 800. godišnjice osnivanja Nižnjeg Novgoroda.
Konkretno, ukrašena je nalepnicama sa hohlomskim šarama nastalim u istoimenom selu koje se nalazi u Nižegorodskoj oblasti.
Sa kosmodroma je lansirana raketa-nosač, koja bi trebalo da izvede u orbitu teretnu letelicu „Progres MS-18“.
Otprilike devet minuta nakon lansiranja „Progres MS-18“ će se odvojiti od trećeg stepena rakete-nosača i leteće u autonomnom režimu. Očekuje se da će se spojiti sa Međunarodnom svemirskom stanicom (MSS) za dva dana, 30. oktobra.
Predviđa se da će letelica „Progres MS-18“ isporučiti na MSS 470 kilograma goriva za dopunu, 420 litara vode za piće, 40 kilograma vazduha i kiseonika u bocama, 1.509 kilograma opreme i materijala, sredstava za lekarski nadzor i sanitarno-higijenske potrepštine, odevne predmete, obroke i sveže proizvode.
Inače, Nižnji Novgorod je je jedan od najstarijih ruskih gradova. Grad je „nikao“ na ušću reka Oke i Volge, a osnovao ga je knez Jurij (Georgij) Vsevolodovič kao uporište koje je igralo važnu ulogu u odbrani istočnih ruskih granica.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala