- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Objavljen snimak pada „mutanta“ u Boru: Simbol grada srušen za 100 milisekundi /video/

CC BY 3.0 / wikipedia / RTB Bor
RTB Bor - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Po projektu Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu miniranjem je srušen veliki dimnjak u Boru, koji je više od 60 godina bio simbol grada, ali i zagađenja u tom gradu. Stari topionički dimnjak u borskom rudniku otišao je u istoriju, a snimak rušenja objavljen je na internetu.
Profesor Lazar Kričak, šef Centra za miniranje na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu rekao da je miniranje dimnjaka u Boru bio komplikovan projekat, jer je u pitanju vrlo specifičan dimnjak koji nije ni samo od cigle ni od armiranog betona. On jeste od cigli, ali ojačan vertikalnim i horizontalnim serklažima od armiranog betona, ima skelet i betonsku "čarapu" gore.
"Zvali smo ga mutant, radno ime projekta, jer nije bilo iskustava sa takvim dimnjacima", naveo je Kričak za RTS.
Oštećen je u zemljotresu koji je bio u Rumuniji i pretrpeo je više sanacija. Pokazalo se da su sanacije bile izuzetno dobre, kada je padao dimnjak videlo se da je bilo dobro napravljeno.
"Sam proces rušenja traje 100 milisekundi, dok je padao vidi se na snimku da je razmišljao četiri-pet sekundi, kako se kaže u žargonu. Nije bilo bojazni, ali radi se o specifičnom objektu", objašnjava profesor Kričak i dodaje da je miniranje bilo uspešno.
Procena stručnjaka je bila da je dimnjak nestabilan i sa napuklinama.
"U suštini, bolje je da ga srušimo mi sami, nego da se uruši sam i tom prilikom napravi mnogo veću štetu, nego ovako", rekao je Saša Perišić, rukovodilac sektora za bezbednost "Ziđina" u Boru.
Na mestu gde je bio srušeni dimnjak, biće sagrađena energana velike snage, koja je neophodna topionici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala