Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kineski zvaničnik Srbiji uputio prave reči u pravom trenutku

© Sputnik / Lola ĐorđevićVang Ji i Aleksandar Vučić
Vang Ji i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Srpski narod je narod sa kičmom, ponosni smo što imamo takvog istinskog i dobrog prijatelja. I dalje ćemo podržavati teritorijalni integritet Srbije i stajati uz srpski narod, reči su šefa kineske diplomatije Vang Jia upućene predsedniku Srbije za koje diplomata Milisav Paić ocenjuje da su prave reči u pravom trenutku.
Šef kineske diplomatije Vang Ji koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izgovorio je pregršt komplimenta što samom predsedniku, što srpskom narodu.

Prave reči u pravom trenutku

Kako tumači Milisav Paić, diplomata u penziji, one imaju i te kako važan značaj za nas, posebno u trenutku kada je Srbija pritisnuta i po pitanju BiH, i po pitanju Kosova i Metohije.
„Kina je našu zemlju označila kao zemlju od centralnog značaja u Evropi i okosnicu njihovog Puta svile u našem regionu. Upravo najveće projekte Kina ima sa Srbijom, što potvrđuje značaj koji Kina pridaje Srbiji ne samo kao političkom i geostrateškom partneru, nego i kao ekonomskom partneru koji na neki način predstavlja okosnicu njihovog ukupnog nastupa prema Evropi,“ kaže Paić.

Partnerstvo sa Kinom dugog veka

Iako je Srbija mala zemlja, dodaje naš sagovornik, za Kinu je ona jedna od najznačajnijih zemalja u ovom regionu i to prijateljstvo kako za nas, i za Kinu ima strategijski značaj.
„Da nije podrške Kine i da nemamo ovako razvijene odnose sa njima kao i sa Rusijom pritisci na Srbiju bi bili mnogo veći i pokušaji da se utiče na profil politike u Srbiji bi bio snažniji. U tom smislu Kina i ne spori da je Srbija bila jedna od zemalja koja je uspela da se odupre pritiscima protiv većeg prisustva Kine na ovim prostorima. Kina to naravno kao globalna sila jako ceni,“ napominje naš sagovornik.
Paić podseća da je partnerstvo sa Kinom dugog veka, kao i da je ona jedna od prvih država koje su nam pritekle finansijski u pomoć posle bombardovanja SRJ.
„Kina je nesumnjivo jedan od najvećih srpskih partnera i to nije od juče. Mi smo sa Kinom imali bliske odnose i u vreme SFRJ, i u vreme jugoslovenske krize, mada je Kina u to vreme imala još uvek rezervisanu ulogu i nije se previše eksponirala na međunarodnom planu jer još uvek nije bila dovoljno ekonomski snažna da bi igrala međunarodnu ulogu koja pripada njenoj veličini i značaju,“ napominje Paić.

Bili su uz nas i za vreme NATO agresije

Međutim, dodaje naš sagovornik, Kina je budno pratila dešavanja na našim prostorima i u vreme pred NATO agresiju na SRJ ona je počela da u određenoj meri vodi aktivniju politiku u SB UN.
„Za vreme NATO bombardovanja upravo je Kina razotkrila suštinu američke politike rešavanja međunarodnih sporova upotrebom sile. Kina je inače kada je potpisan Kumanovski sporazum i formulisana Rezolucija 12 44 bila jedna od članica SB UN koja je tražila da se u preambulu stavi termin očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta tadašnje SRJ, što podrazumeva da je Kina protiv bilo kakve secesije,“ podseća Paić.
Srpski predsednik koji je bio domaćin kineskom zvaničniku je takođe istakao da Kina i Srbija imaju čelično prijateljstvo, nakon čega se zahvalio ministru spoljnih poslova Kine ali i i predsedniku Kine na prijateljstvu i radu na inovativnim tehnologijama.
Ministar Ji je rekao da se u potpunosti slaže sa rečima predsednika Vučića, napominjući da Kinu i Srbiju veže veliko prijateljstvo. Kako je istakao, milijardu i 400 miliona Kineza znaju da imaju jednog velikog prijatelja u Evropi, a to je Srbija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala