- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Direktor ruskog naftnog giganta upozorava: Era jeftine energije se bliži kraju

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRadnik kompanije "Rosnjeft" na nalazištu nafte u Krasnodarskom kraju
Radnik kompanije Rosnjeft na nalazištu nafte u Krasnodarskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Uvođenje poreza na ugljenik na tradicionalne energetske resurse i potreba za ogromnim ulaganjima u „novu energetiku“ dovešće do poskupljenja energije za konačne potrošače, rekao je direktor ruskog naftnog giganta „Rosnjeft“ Igor Sečin na XIV Evroazijskom ekonomskom forumu.
„Gasna kriza ove godine jasno je pokazala kako deficit jednog energetskog resursa može da se odrazi na cene i balans u čitavom energetskom sektoru“, rekao je Sečin.
Kako je istakao, destimulacija tradicionalne energetike dovodi do smanjenja ulaganja neophodnog za održavanje nivoa proizvodnje tradicionalnih energenata, „što će izazvati nestašicu i još veće poskupljenje“.
Prema njegovim rečima, da bi se sprečilo da svetska ekonomija sklizne u takvu energetsku „inflatornu spiralu“ pristupi izmeni strukture svetske energetike moraju da budu izbalansirani.
„Visoke cene energenata nesumnjivo će usporiti ekonomski rast i era relativno niskih cena energije koja je trajala skoro 100 godina i koja je bila glavni podsticaj za razvoj svetske ekonomije mogla bi da se završi“, smatra izvršni direktor „Rosnjefta“.
Cena novembarskih fjučersa za gas u Evropi na otvaranju trgovanja 28.10. pala je za 9 odsto, na 950 dolara za hiljadu kubnih metara, pokazuju podaci na berzi „ICE“.
Poslednjih meseci cene fjučersa za gas u Evropi su se više nego udvostručile. U avgustu je cena jedva prelazila 500 dolara, dok je 6. oktobra dostigla istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali cene i dalje premašuju granicu od hiljadu dolara.
Mapa Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
RUSIJA
Evropa već drhti, ali zbog Amerike, ne zbog Putina — kakav haos tek donosi zima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala