- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Cena gasa pala ispod 1.000 dolara

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaGasno čvorište kompanije "Gasprom"
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Cena novembarskih fjučersa za gas u Evropi na otvaranju trgovanja u četvrtak pala je za 9 odsto, na 950 dolara za hiljadu kubnih metara, pokazuju podaci na berzi „ICE“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin u sredu je naložio kompaniji „Gasprom“ da se, nakon što se napune gasom podzemna skladišta u Rusiji, započne sa povećanjem isporuka u Evropu. Direktor „Gasproma“ Aleksej Miler izjavio je da je „Gasprom“ spreman za to.
Tržište je nakon toga odreagovalo padom cene: prema najlikvidnijem evropskom čvorištu — holandskom TTF-u — cena je pala za tri odsto na 1.014,8 dolara za hiljadu „kubika“, što je već bilo 4,4 odsto ispod procenjene cene u utorak (1.061,4 dolara).
Poslednjih meseci cene fjučersa za gas u Evropi su se više nego udvostručile. U avgustu je cena jedva prelazila 500 dolara, dok je 6. oktobra dostigla istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali cene i dalje premašuju granicu od hiljadu dolara.
Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.
Evropa je 13. oktobra započela aktivni period selekcije gasa iz svojih skladišta. U trenutku početka grejne sezone, ona su bila popunjena sa nešto više od 78 odsto, što je 14 procentnih poena manje od proseka u poslednjih pet godina.
Prema rečima ruskog predsednika, deficit gasa na evropskom tržištu je rezultat ekonomske politike Evropske komisije. Osim toga, iz Sjedinjenih Američkih Država i sa Bliskog istoka u Evropu nije dostavljeno osam milijardi kubnih metara goriva, dok je „Gasprom“ povećao izvoz za 11 milijardi kubnih metara.
Svoj komentar o tome zbog čega su evropski potrošači za enormne cene gasa odmah optužili Putina u autorskoj emisiji Moj pogled na Rusiju dala je Ljubinka Milinčić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala