- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Bez premca u svetu: Dan avijacije ruskih kopnenih snaga /video/

© Sputnik / Sergej Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaRuski padobranci iskaču iz Mi-8
Ruski padobranci iskaču iz Mi-8 - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Veterani i pripadnici vojne avijacije kopnenih snaga Ruske Federacije danas obeležavaju profesionalni praznik, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Vojni resor objavio je snimak posvećen ovom prazniku.
Danom stvaranja ove avijacije smatra se 28. oktobar 1948. godine, kada je u Serpuhovu u Podmoskovlju formirana prva vazduhoplovna eskadrila opremljena helikopterima.
Helikopterska avijacija se u početku smatrala pomoćnom, objašnjava Ministarstvo. Kako se navodi, njeni zadaci bili su prevoz tereta, podešavanje vatre i izviđanje.

Danas avijacija kopnenih snaga Rusije, čije se naoružanje smatra jednim od najboljih na svetu, broji nekoliko hiljada helikoptera napravljenih za širok spektar primena, ističe Ministarstvo odbrane i dodaje da neki od njihovih tipova nemaju analoge u svetu.

Zadaci vazduhoplovne podrške kombinovanih formacija dodeljeni su helikopterima Mi-8, Mi-24, Mi-26, Mi-28, kao i Ka-52, koji postoje i u brodskoj verziji.
Neprekidno se proizvode novi modeli, obnova i sve veći broj helikoptera jedan je od prioriteta ruskih Oružanih snaga, naglasilo je Ministarstvo.
Teški helikopter Mi-26 i višenamenski helikopteri Mi-8 na vazdušnoj paradi povodom Dana pobede u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
RUSIJA
Ruski helikopteri će dobiti jedinstven sistem zaštite
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala