- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Katastrofa koja se Bavarcima nije desila od 1978. – samo jedan od „zemljotresa“ u evropskom fudbalu

© AP Photo / Martin MeissnerFudbaler Bajern Minhena Lukas Ernandez
Fudbaler Bajern Minhena Lukas Ernandez - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Fudbaleri Bajern Minhena doživeli su poraz od Borusije Menhengladbah rezultatom 5:0, što im je najveći neuspeh još od 1978. godine. To je bio samo jedan od „zemljotresa“ koji su obišli fudbalske velikane u samo nekoliko sati tokom „crne srede“.

Menhengladbah – Bajern

Pred duel drugog kola Kupa Nemačke niko nije očekivao da Menhengladbah može da iznenadi zahuhtali Bajern, koji ove sezone igra sjajno u svim takmičenjima.
Međutim, usledilo je razbijanje Bavaraca koje nije viđeno još od 1978. godine, kada im je Fortuna Dizeldorf nanela poslednji poraz od pet ili više golova razlike (7:1). Ovo je ujedno i njihov najubedljiviji poraz ikada u Kupu, takmičenju koje su osvojili rekordnih 20 puta.

„Šokiran sam. Jednostavno se nismo pojavili. Nismo osvojili nijedan duel u celom prvom poluvremenu. Sve što je moglo da pođe po zlu je pošlo po zlu. Dozvolili smo im da nas nadigraju u svakoj situaciji, ovo je bilo kolektivno crnilo“, rekao je sportski direktor i bivši igrač kluba Hasan Salihamidžić.

Menhengladbah je postigao pet golova iz šest udaraca u okvir, a nije ih omelo to što je Bajern imao veći posed lopte, više udaraca i što je igrao u praktično najjačem sastavu.
Ovo je bio tek drugi poraz otkad je na klupu Bavaraca seo Julijan Nagelsman, koji ovog puta nije vodio tim jer je u samoizolaciji zbog pozitivnog testa na kovid-19.
Takođe, prekinut je fenomenalan niz od 85 utakmica sa jednim ili više postignutih golova

Vest Hem – Mančester siti

Neočekivani krah, doduše mnogo blaži, desio se i šampionu Engleske Mančester sitiju, koji je ispao iz engleskog Liga kupa posle poraza od Vest Hema u osmini finala.
Posle boljeg izvođenja jedanaesteraca Čekićari su naneli prvi poraz Sitiju u Liga kupu posle čak 1.827 dana.
Tragičar Građana bio je mladi Fil Foden, koji je jedini promašio penal, pa će Liga kup posle četiri godine dominacije Sitija ove sezone imati novog šampiona.
Bio je to izuzetan niz, a završili smo ga na dobar način što se tiče igre. Igrali smo dosta dobro i stvorili veliki broj prilika protiv ekipe koja se brani veoma povučeno. Nažalost, Fil je promašio penal, ali to je samo jedno novo iskustvo za njega iz kojeg će izvući pouku, naveo je menadžer poraženog sastava Pep Gvardiola.
Siti je, baš kao i Bajern, izveo dosta jak sastav na teren i statistički dominirao tokom cele utakmice – imao je 64 odsto poseda lopte i čak 25 udaraca ka golu protivnika, naspram sedam sa druge strane.
Ovaj poraz ne mora nužno da bude nešto loše za Siti, koji će konačno imati malo više vremena za odmor u završnici mečevima natrpane sezone, pogotovo ako „zagusti u poslednjem delu Premijer lige i Lige šampiona, takmičenja daleko bitnijih od jednog od dva engleska kupa.
Građani će priliku da zaborave Vest Hem imati 30. oktobra u ligi protiv Kristal Palasa, dok ih zatim četiri dana kasnije očekuje duel sa Brižom na svom Etihadu.

Radnik – Crvena zvezda

Ako već pričamo o katastrofama u fudbalskom svetu, neizbežna je i ona koja se desila u Surdulici, kada je u sredu uveče Radnik pobedio Crvenu zvezdu u Superligi Srbije.
I pre početka sezone bilo je jasno da će svaki izgubljeni bod biti izuzetno bolan za Zvezdu i Partizan (koji u četvrtak od 16.55 dočekuje Metalac za +8 na tabeli) u borbi za titulu, pa gubitak sva tri protiv jednog od superligaških „fenjeraša“ sigurno nije bio u planovima crveno-belih.
Radnik je do ovog kola bio pretposlednji na tabeli sa samo deset osvojenih bodova iz 12 utakmica, a nikoga nije pobedio još od avgusta.
„Teško je kada se izgubi. Sad kada bi ulazili u analizu, da bi pobedio moraš da budeš agresivniji i da više želiš. Svu odgovornost uzimam na sebe, pošto sam birao sastav, namestio taktiku i koji je morao više. Analiziraćemo utakmicu, gde, šta i kako. Radili smo neke stvari koje nismo spremali, jednostavno u tom pravcu nas je odveo meč“, rekao je strateg crveno-belih Dejan Stanković posle meča.
Katastrofu Zvezde u Surdulici sa osmehom je ispratio Partizan, koji će pred 14. kolo Superlige imati pet bodova prednosti – što može da bude ozbiljna zaliha s obzirom na formu crno-belih i 12 pobeda i jedan remi do sada.
Ipak, sezona je jako duga, a posle 30 odigranih kola ide plej-of tokom kojeg je sve moguće, tako da bilo kakve priče o tome da je titula izgubljena u Surdulici mogu odmah da padnu u vodu.

Rajo Valjekano – Barselona

Ako je jedan poraz Zvezde, prvi u ligi, katastrofa, šta tek onda reći za Barselonu, klub koji pored enormnih finansijskih problema ne može da se sastavi ni sa rezultatima.
Najnoviji „dželat“ Katalonaca bio je Rajo Valjekano, koji je Barsi naneo čak treći poraz u deset odigranih utakmica i bacio ih na devetu poziciju LaLige.
Barselona nije igrala preterano dobro, Memfis Depaj jeste promašio penal, ali ovo nije prvi ovakav meč da bi se tražili izgovori i reklo „nema veze, idemo dalje“.
„Ne znam da li mi je budućnost ugrožena“, rekao je Kuman odmah nakon meča, a onda, nekoliko sati kasnije, dobio otkaz.
„Bilo nam je teško da uđemo u utakmicu, mnogo su nas pritisli, ali smo na kraju bili superiorni. Rezultat nije fer, ali takav je kakav je i ne možemo da ga promenimo“, dodao je sada već bivši trener petostrukog šampiona Evrope.
Šta dalje za Barsu? Ništa dobro, to je sigurno.
Ko god došao na klupu, a verovatno će to biti legenda kluba Ćavi Ernandes, neće imati lak zadatak, pošto, ako sagledamo igrački kadar, Barselona nema tim koji bi uopšte mogao da pokuša da se bori za titulu.
Ako na kraju tekuće sezone Barsa ne bude na poziciji koja vodi u Ligu šampiona, nemojte previše da se začudite.
Bed Blu Bojsi pevali „Srbe ćemo klati“ i „živela NDH“ u srpskom selu u Hrvatskoj
Jugoslavija nije verovala u njih, a oni su osvojili svet – na „kraju sveta“ preko Zapadne Nemačke
Crna Gora dobila drastičnu kaznu zbog „diskriminatorskog ponašanja“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala