- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Australijanci kupuju slovenački JUB za 191 milion evra

CC0 / Rixabay / Četka za krečenje
Četka za krečenje - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Najstarijeg slovenačkog proizvođača boja, kompaniju JUB, preuzeće australijska firma „Duluks“ za oko 191 milion evra. „Duluks“ je u vlasništvu japanske kompanije „Nipon pejnt“.
„Duluks“ je za završetak preuzimanja JUB-a ponudio 5.500 evra po akciji, objavili su nezvanično Radio Slovenija i poslovni list Finance, prenosi slovenačka agencija STA.
Novi vlasnici će se obavezati da zadrže sedište i proizvodnju JUB-a u Sloveniji, izvestio je taj list. Radio Slovenija je objavila da je za JUB bio zainteresovan navodno i holandski multinacionalni proizvođač boja i premaza „Akco Nobel, ali da su vlasnici slovenačke firme odbili njihovu ponudu jer nisu izrazili spremnost da sedište i proizvodnju zadrže u Dolu, mestu u blizini Ljubljane.
Agencija STA podseća na ranije izveštaje slovenačkih medija da su sadašnji vlasnici JUB-a, uglavnom (bivši) menadžeri i zaposleni koji imaju kontrolni udeo preko posredne kompanije, odbacili mogućnost prodaje finansijskim investicionim fondovima, jer žele strateškog vlasnika koji bi nastavio da razvija JUB-ov program.
Ako sporazum bude postignut, akvizicija JUB-a, koji je prošle godine zabeležio rekordne rezultate, biće jedan od najvećih poslova poslednjih godina. Dobit pre kamata, poreza, depresijacije i amortizacije JUB-a iznosila je 19 miliona evra u 2020, dok je neto dug bio 2,2 miliona evra, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala