- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Anketa: Bojko Borisov opet može da formira vladu u Bugarskoj

CC0 / Pixabay / Zgrada bugarskog parlamenta
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Postoji mogućnost da na predstojećim parlamentarnim izborima partija GERB, bivšeg premijera Bojka Borisova, osvoji prvo mesto, ispred nove stranke, bivših ministara Kirila Petkova i Asena Vasiljeva „Mi ćemo nastaviti promene“.
Prema istraživanju, GERB bi mogao osvojiti 22.3 odsto glasova, partija „Mi ćemo nastaviti promene“ – 15,8 odsto, nešto manje bi dobila partija BSP – 15,1 odsto, na četvrtom mestu je partija „Postoji takav narod“ sa 12,3 odsto, na petom mestu koalicija „Demokratska Bugarska“ – 11,8 odsto i na šestom mestu proturska partija „Pokret za prava i slobode“ sa 10.3 odsto glasova.
Istraživanje je sproveo bugarski Centar za analize i marketing, a rezultate je predstavio direktor Centra Julij Pavlov za Bugarski nacionalni radio.
Podsetimo, partija GERB je na poslednjim vanrednim izborima 11. jula zauzela drugo mesto, ustupivši prvo mesto opozicionoj partiji televizijskog voditelja Slave Trifonova „Postoji takav narod“. Ova partija nije bila spremna na saradnju sa drugim parlamentarnim strankama i nije uspela da formira vladu. Na kraju je „Postoji takav narod“ izgubila podršku birača i u poslednjoj anketi partija je zauzela tek četvrto mesto.
Osnivači partije „Mi ćemo nastaviti promene“ Petkov i Vasiljev su pre toga bili ministri ekonomije i finansija koje je na ta mesta naznačio predsednik Bugarske Rumen Radev. Interesantno je da Petkova ozbiljno optužuju oponenti. Ispostavilo se, da je prilikom stupanja na mesto ministra u maju još uvek bio državljanin Kanade, što predstavlja narušavanje Ustava Bugarske. Ustavni sud je ukaz predsednika kojim se Petkov imenuje za ministra ekonomije proglasio neustavnim. Političar od 20. avgusta nije više kanadski državljanin.
Podsetimo, u Bugarskoj će se 14. novembra istovremeno održati predsednički i parlamentarni izbori, pri čemu će parlamentarni izbori biti treći po redu ove godine.
Predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
REGION
Bivši bugarski predsednik: Radev svojim ponašanjem okrenuo Turke protiv sebe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala