- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki general: Veoma zabrinjavajuć potez Kine – sličan „Sputnjik“ momentu

© AP Photo / Lauren Victoria BurkeAmerički general Mark Mili
Američki general Mark Mili - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Najviši američki vojni oficir, general Mark Majli, govorio je o kineskom testu hipersoničnog oružja i rekao da je to vrlo značajan, ali i zabrinjavajući tehnološki događaj. Peking jeranije demantovao izveštaje o probama, insistirajući da je u pitanju testiranje svemirske letelice za višekratnu upotrebu.

„Ono što smo videli bio je veoma značajan događaj testiranja hipersoničnog sistema oružja. I to je veoma zabrinjavajuće. Ne znam je li to baš trenutak kao Sputnjik, ali mislim da je vrlo blizu tome”, rekao je u intervjuu koji je emitovan u sredu načelnik američkog Združenog generalštaba, misleći na trenutak kada je SSSR 1957. godine lansirao satelit „Sputnjik“, što je značilo njihovo značajno vođstvo u svemirskoj trci sa SAD, koja je obeležila to doba.

Pentagon se do sada trudio da izbegne zvanična oglašavanja oko proba koje je Peking vršio ovog leta, o čemu je prvi izvestio „Fajnenšel tajms“, iako su američki predsednik Džozef Bajden i drugi zvaničnici izrazili ranije opštu zabrinutost zbog razvoja kineskog hipersoničnog oružja.
Dva puta tokom proteklog leta kineska vojska je testirala svemirske hipersonične rakete programirane da obiđu krug oko planete pre nego što se s dodatnim ubrzanjem iz neočekivanog pravca obruše ka cilju, pisali su američki mediji.
U razgovoru s novinarom „Fajnenšel Tajmsa“, neimenovani izvor iz obaveštajne zajednice tvrdi kako je tokom prvog testiranja raketa promašila cilj za oko 40 kilometara.
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
SVET
Bajden zabrinut zbog kineskih projektila
Raketa avangard - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Hiperzvučno oružje postalo noćna mora za Ameriku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala